Политиката в Македония, обяснена с български примери

Георги Савчев 13 декември 2016 в 15:27 9948 0

Снимка Георги Савчев

Късно в понеделник стана ясно, че управляващата вече 10 години в Македония ВМРО-ДМПНЕ печели изборите с едва 17 463 гласа повече от Социалдемократическия съюз, а в новия парламент влизат 4 албански партии.

Никога досега в Македония не е имало подобен изборен резултат: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ на практика са изравнени, а предсрочните парламентарни избори, които трябваше да сложат край на 2-годишната криза, поставят страната на ръба на политическата стабилност.

Напълно разбираемо, за повечето от българите партиите в Македония и техните програми, лидери и постоянни кавги са почти неизвестни. Абревиатури като ДПМНЕ, СДСМ, ДПА, ДУИ и т.н. звучат неясно. Често си представяме и албанския политически блок в страната като една формация с една програма, а това не е вярно.

Затова - въпреки всички неточности, които са неминуеми при директно сравнение на партии в две различни политически системи, ще се опитаме да обясним македонската политика с български примери.

ВМРО-ДПМНЕ

Вътрешната македонска революционна организация – Демократическа партия за македонско национално единство (последният да затвори вратата) досега печелеше вот след вот в страната в продължение на 10 години и имаше имиджа на "машина за избори".

ДПМНЕ е дясна, консервативна партия, асоцииран член на Европейската народна партия. Ако я пренесем на българската политическа сцена, ще прилича на хибрид между ГЕРБ и Патриотичния фронт. От 2003 г. насам несменяем лидер на партията (и на държавата) е Никола Груевски. Той няма харизмата на Бойко Борисов, но по влияние, популизъм и еднолично раздаване на команди двамата успешно могат да се конкурират. И Груевски, както Борисов, не пропуска да се похвали: "Градиме!" - пътища, детски градини, стадиони, спортни зали. Тази мантра вече е втръснала и на македонците, защото я слушат с повод и без повод, задължително по време на всяка предизборна кампания.

Дългогодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ се дължи най-вече на клиентализъм, приближени бизнесмени, които печелят скъпите държавни поръчки, корупция, партийни назначения в администрацията (особено в провинцията страхът да не си от "правилната партия", ако издържаш семейството си с чиновническа заплата, е много силен), рекламните кампании на министерствата към удобните медии. Звучи познато, нали?

В новия парламент ВМРО-ДПМНЕ ще има 51 депутати.

СДСМ

Социалдемократическият съюз на Македония е партията на бившите комунисти, наследник на Македонската комунистическа партия.

СДСМ е асоцииран член на Партията на европейските социалисти и е най-голямата опозиционна формация в страната. Определено прилича на БСП - по идеология, апаратни игри, партийни интриги, смяна на лидери. Все още не може да се отърси от наследството и ролята си в криминалния преход през 90-те и началото на новия век.

Но има и една съществена разлика с БСП - през последните години СДСМ оглави протестната вълна срещу "диктатурата на Груйо" в Македония. Затова и новата генерация протестъри в Македония, които апологетът на ВМРО-ДПМНЕ Миленко Неделковски заклеймява с обиди като "сороспии" и "предавници", симпатизират най-вече на Социалдемократическия съюз.

В новия парламент СДСМ ще има 49 депутати.

Движението Беса

То е феномен в албанския блок от последните избори, спечели от протестния вот. Гневът сред албанците в Македония от тяхното политическо представителство е не по-малък от този на македонците. И те обвиняват партиите на статуквото в преяждане с власт, непотизъм, партийни назначения, от етнически гарантиран вот, който облагодетелства единствено елитите.

"Беса" е млада партия, едва на 2 години, и се определя като "социално-консервативно" движение. В неделя успя да спечели 5 депутатски места.

Приближените до ВМРО-ДПМНЕ журналисти твърдят, че "Беса" е политическо инженерство на Турция, нещо като македонски ДОСТ.

ДПА

Демократическата партия на албанците е големият губещ от предсрочните парламентарни избори в неделя - тя ще има само двама депутати в новия парламент. ДПА беше ключов политически субект по време на прехода в Македония, приемаше се за по-умерената партия, за неизбежния балансьор.

Дълго време наричахме ДПА "македонското ДПС" и заради нейния покоен създател и почетен председател Арбен Джафери - интелектуалец, завършил философия в Белград, майстор в политическата риторика и красивите витиевати фрази.

Но Джафери, голям приятел на България, беше по-скромен от Ахмед Доган - той си остана интелектуалец до края на дните си и никога не се е занимавал с хидроинженерство.

ДУИ

Демократската уния за интеграция / Демократичния съюз за интеграция по своя генезис няма аналог в българската политическа система.

ДУИ беше създадена от командирите на Освободителната народна армия от военния конфликт през 2001 г. и през последното десетилетие задаваше тона в албанския политически блок.

Но протестният вот й нанесе значителни щети - партията ще има 10 места в новия парламент, а в предишния се радваше на комфорта от 19 народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови