ОПГ "Борисов-Найденов-Кокинов"

Владимир Йончев 28 април 2013 в 16:06 18910 20

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС
Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС

Нека най-после започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Имам чувството, че след като изтече записът на 90-минутния разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, бяхме толкова шокирани, че не можахме да намерим точните думи.

ОПГ

ОПГ е милиционерско съкращение на "Организирана престъпна група". Нека видим как Наказателния кодекс определя какво е "организирана престъпна група":

Наказателен кодекс, член 93, ал. 20:

"Организирана престъпна група" е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура.

На 15 април групата "Борисов-Найденов-Кокинов" се събира в Банкя именно за това - за да съгласува извършването на престъплението възпрепятстване на правосъдието и да съгласува как да избегне правосъдието за предишно свое престъпление - раздаване на средства от държавния бюджет (и европейските структурни фондове). Това престъпление добре е описано в член 256 от Наказателния кодекс:

(1) Който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи от държавния бюджет неследваща се парична сума в големи размери или даде възможност на друго лице да получи такава сума, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено с участието на лице по чл. 255, ал. 2 или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, или ако получената парична сума е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7.

Обърнете внимание на думата "неистински". Според признанията на Мирослав Найденов пред доскорошния премиер Бойко Борисов, документите за кандидатстване по обществени поръчки НЕ са писани от служители на министерството. А от "Криси  и Боян - педераса на Сашо" под вещата координация на Ани Русчева (служител на медийния магнат Красимир Гергов) и Дияна Дамянова (собственик на агенция Д&Д, която обслужва "Лукойл").
Въз основата на тези неистински поръчки, организираната престъпна група е дала възможност на лица да получат от държавния бюджет "неследваща се парична сума в големи размери". А размерите наистина са големи. Става дума са суми от порядъка на десетки милиони левове.

Понеже в чл. 93 понятието "организирана престъпна група" е обвързано с тежестта на престъплението (предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години) , нека погледнем внимателно и алинея 2 от чл. 256. Тя предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години и конфискация на имуществото.

Последното не е за подценяване. Отдавна се говори, че имаме един много богат човек на върха на държавата, който наскоро е празнувал третия си милиард. И си заслужава да се припомни, че едно от основните искания на протестите беше връщане на заграбеното.

Записите от скандалния разговор:

В отделни текстове ще разгледаме и другите престъпления, които стават ясно от записа на ОПГ Борисов-Найденов-Кокинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!