Корупцията у нас е по-голяма, отколкото в Руанда, Гана, Сенегал и дори Македония

Владимир Йончев 27 януари 2016 в 18:43 12914 17

България трайно заседна в блатото на корупцията, показва Индекса за възприятие на корупцията за 2015. Ежегодното изследване се провежда от "Прозрачност без граници" (Transparancy International).

България дели 69-то място заедно с Ямайка по корупция от 167 държави.

Пред нас са такива бастиони на честността като Руанда, Гана, Лесото, Сенегал и дори раздираната от скандали Македония.

Точно зад нас е Салвадор, който от десетилетия е в гражданска война.

Индексът на корупцията в България е 41, като най-благоприятният показател е 100, а най-лошият 0.

Миналата година България е имала индекс 43 - т.е. положението се е влошило в сравнение с миналата година. През 2012-та и 2013-та г. индексът пак е бил 41, колкото и сега.

Най-малък е проблемът с корупцията в скандинавските страни, които оглавяват класацията с най-добър индекс. Най-лош индекс и съответно най-голяма корупция Сомалия, Северна Корея, Афганистан и Судан. Нашият индекс е доста по-близък до тях, отколкото до скандинавските страни.

България трайно се установява на опашката на Европейския съюз, като разликата със средното ниво става все по-значителна. Средният индекс за ЕС е 65,36, като тази година той се подобрява във всички страни с изключение на България и Унгария. Най-близо до нас е Италия с индекс 44, а Румъния ни изпреварва все повече.

Това показва, че за борбата с корупцията е важно не толкова създаването на структури, колкото напълването им с реално съдържание, намирането на хора, които имат желанието и силите за борба с корупцията, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

В България вече има повече корупция отколкото средното на Балканите, каза Ваня Кашукеева, представяйки разрезите на изследването. От 4-то България се смъкнала на 7-мо място на Балканите, като зад нас са само Сърбия, Босна, Албания и Косово.

Големият проблем, заради който получаваме най-ниските индекси, е противодействието на корупцията. В графата "санкциониране на лица, заемащи висши държавни длъжности" имаме индекс 0,33 при 0,68 средно за ЕС.

Ясно е, че само със законотворчески мерки няма да има напредък. Ние сме лидер по брой на органите за борба с корупцията, но наблюдаваме пълна липса на воля за правоприлагане на антикорупционни мерки, коментира Петьо Славов от "Прозрачност без граници".

По повод мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, публикуван днес, политологът Огнян Минчев коментира, че българските политици са отиграли до съвършенство как да замазват такива доклади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!