Каролев: След Брекзит Великобритания ще се разпадне

OFFNews 24 юни 2016 в 13:02 23230 20

Обединеното кралство ще се свие значително след вота за излизане от Европейския съюз. Такова мнение изрази икономистът Владимир Каролев във Фейсбук страницата си.

По негови думи предстои и преразпределение на властта, като на хоризонта ще се появи по-силен Найджъл Фараж, който ще замести лейбъристите.

Пълния текст на Каролев:

Така, понеже се лее безбрежно много "акъл", да припомня нещо:

1. Референдумът за ‪#‎Brexit‬ не е обвързващ - както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно.

2. Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно. И вече подаде оставка.

3. Член 50-ти ще се гласува в Британския парламент и според мен няма да мине - съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати (Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече представители).

4. Потенциалът за предсрочни избори също не е особено голям - лондончани, шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А именно това са групите, които вдигат революции. Британците от хобитовите графства в северна Англия няма да тръгнат с автобуси да бутат кабинети.

5. Лейбъристите (левите) във Великобритания вероятно ще загубят много избиратели и ще бъдат изместени от UKIP на Фараж, която ще стане втора по популярност за известно време докато левицата се съвземе .Той ще продължи да громи ЕС с право по много теми.

6. Разбира се, доколко демократично е с 2% мнозинство, постигнато предимно с гласове на пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цялото население на Великобритания за десетилетия напред - никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес, обаче, имаме проблем с най-големия кусур.

7. Целият този цирк щеше да бъде спестен, ако Гърция беше оставена да излезе от Еврозоната и ако желае - от Европейския Съюз. Хората не сме особено рационални и лесно се поддаваме на емоции, когато взимаме решения. За да вземем относително рационално решение какво ще последва при излизане и при оставане, на нас ни трябват ясни примери и за двете. Гърция можеше, заслужаваше и желаеше да бъде такъв пример. Но някои от очилатите чиновници в Брюксел бяха прекалено високомерни и корумпирани (Grexit щеше да фалира няколко банки, които им дават пари), за да направят правилното нещо.

8. Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав "Великобритания". Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно - абсурд предимно британски пенсионери да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие сериозно и ако не успее да договори благоприятни условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, ако финансовият му център се премести в други страни от ЕС? Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна. Надали това наистина искат мнозинството жители на (Велико)Британия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

20

Gencho Georgiev

01.08 2016 в 23:28

ех пак ли тоя, къде ги намират .....

12182

13

Raditsa

24.06 2016 в 14:42

Процедурата по излизане ще се точи с години. Статутът после ще бъде като на хитреците от Норвегия. Евтиният труд (като на нашенци) ще поевтинее още. Саудитци, катарци и пр чалми ще продължат да си перат парите спокойно през Лъндън - още по-спокойно всъщност. Може би ИРА отново ще се появи на сцената, за да ускори процеса на иоткъсване на СИ. Ще пожевеем и ще видим. Но ЕС-администрацията е време да бсе сепне и съкрати - ужасен, тромав, скапан, корумпиран и пречещ апарат! Шамар си е наистина!

25665

12

Victimized

24.06 2016 в 14:42

Поста ми беше в отговор на коментара за това , че Шотландците едва ли не паразитират .

25665

11

Victimized

24.06 2016 в 14:40

А петрола дето е в Шотландско море ? Дето Великобритания и респективно правителство оперира с него и парите отиват в общия бюджет, защо си мислите , че Англия ореваха света на Шотландския референдум , заради традициите може би ,и точно в този контекст лъсва лицемерието , има свещени съюзи , които не подлежат на обсъждане и други които не означават толкова много , в крайна сметка всичко е интереси ?