Какви са шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН?

ОFFNews 27 септември 2016 в 14:43 8328 6

В последното пето гласуване на Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията българската кандидатура Ирина Бокова остана на шесто място като получи 6 "окуражаващи" гласа, 7 "обезкуражаващи" и 2 "без мнение". Това беше и най-ниското подреждане на Бокова от всички тайни гласувания, започнали на 21 юли.

Генералната директорка на ЮНЕСКО стартира по-обещаващо, като още на първия вот през лятото се нареди на трето място, получавайки подкрепата на 9 от 15 членки на Съвета за сигурност срещу 4 обезкуражаващи мнения и 2 въздържали се от изказване на мнение. При втория тур българката се спусна до пето място с равен брой подкрепящи и негативни гласове - по 7, и само един "без мнение". 

В третото и четвъртото гласуване Бокова се задържа със 7 окуражаващи гласа, 5 против и 3 "без мнение", но разместването на останалите кандидати означаваше, че ще завърши съответно трета и пета. Същевременно водещият кандидат - бившият премиер на Португалия и комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес запази висока подкрепа във всички вотове, получавайки минимум 11 гласа в подкрепа. 

Това поставя въпроса какви са шансовете на Бокова при създалите се обстоятелства. Премиерът Бойко Борисов вече изрази мнението, че би оттеглил кандидатурата на бившата ни посланичка във Франция и очаква тя самата да го направи. 

Ако погледнем към настоящия генсек на ООН Бан Ки Мун и неговото назначаване през 2006 г. можем да видим отчетливо от самото на начало на тайните гласувания, тогава четири на брой, проведени между 24 юли и 2 октомври, че южнокореецът получава почти единодушна подкрепа от самото начало - съответно 12, 14, 13 и пак 14 гласа за срещу само по един против в три от случаите. 

По-сериозно съпротива среща Кофи Анан, който наследява на поста Бутрос Бутрос-Гали, единственият генерален секретар на ООН, който е възпрепятстват при кандидатстването за втори мандат. През 1996 г. САЩ налагат вето на назначаването на Гали и така с 14 гласа срещу един Гали се оттегля.

Още е първото гласуване през декември 1996 г. Анан записва 12 "окуражаващи" гласа, а във второто - 10. Има обаче и две негативни червени бюлетини от постоянни членки в съвета. Според експертите Франция блокира избора на Анан. Следват още два кръга, в които въпреки че получава голям брой позитивни гласове, остава и тежащото негативно мнение. Това продължава до 13 декември 1996 г., когато ветото отпада, другите кандидати в надпреварата се оттеглят, а ганаецът бива одобрен. На 17 декември Анан полага клетва и слага край на проблематичния избор.

С други думи за последните 20 години при избора на генерален секретар на ООН спечелилият кандидат е получавал почти пълна подкрепа от гласуващите, каквато Бокова не успя да спечели. Това поставя въпроса какви са реалните шансове на един очевиден аутсайдер за толкова престижна позиция. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

27.09 2016 в 17:23

Благодаря, шефе. Няма да повтарям, щото беше подобен на този на чесъна!

Поздрав!

13273

4

Владимир Йончев

27.09 2016 в 16:55

Лопе, няма изтрит коментар по тази тема. Пусни го пак, не знам какво се е случило.

29216

2

Лопе де Вега

27.09 2016 в 15:35

Йончев, къде ми отиде коментара?

Поздрав!