Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Има ли шанс електронното гласуване да мине в парламента?

Симона Костадинова 06 ноември 2015 в 13:50 7189 22

Гласувалите на референдума не бяха достатъчно, за да може електронното гласуване да се приеме задължително. Сега обаче темата се връща в Народното събрание, където идеята ще трябва да се превърне в законопроект и да бъде гласувана в зала.

Това означава, че от партиите в парламента зависи дали ще бъде уважена волята на 69.50% от гласувалите в националното допитване, които казаха "да" на електронния вот.

От ГЕРБ остават на позицията си и смятат да подкрепят електронното гласуване, потвърди пред OFFNews председателят на правната комисия и депутат от партията Данаил Кирилов. По думите му от партията на Борисов имат и готов законопроект, който са писали по време на предишния парламент. Кирилов обаче подчерта, че не е задължително да се използва той и може да се внесе и консенсусно предложение, което да бъде внесено от повече парламентарни групи.

Петър Славов от Реформаторския блок (РБ) пък вече работи по нов законопроект, който въвежда електронното гласуване, и води консултации със специалисти от IT сектора по темата.

"Струва ми се, че президентските избори догодина са една добра възможност, ако не изцяло, то поне частично да се въведе", каза той. И обясни, че предстоящите избори не са сложни и са добра възможност да се пробва, а "веднъж започнат, процесът ще върви нататък по-лесно".

"Ние сме първите, които сме заявили подкрепа именно за електронното гласуване", заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков и добави, че не вижда нито формално, нито неформално основание за промяна на позицията на партията. 

Засега обаче само тези три формации застават твърдо зад идеята за електронния вот. Гласовете, които биха събрали те, не гарантират напълно, че предложението ще бъде прието. Трите партии имат общо 116 гласа, а за да е сигурно, че текстът ще мине, са необходими повече от половината от всички народни представители - 121. Това означава, че дали ще има електронно гласуване зависи от кворума в деня на гласуването и от това дали ГЕРБ, РБ и АБВ ще успеят да убедят някоя от другите формации в парламента- Патриотичния фронт, ДПС, БДЦ и "Атака".

От ДПС например подкрепят идеята, но виждат много рискове в нея. Още при гласуването на въпросите за референдума в парламента лидерът на партията Лютви Местан каза, че „електронното гласуване съдържа повече условия за контролиран вот” и има много технологични въпроси.

Засега БДЦ няма официална позиция по темата за електронното гласуване, но зам.-председателят на групата Румен Йончев коментира, че ще е добре да се въведе такъв вот за българите в чужбина, но случилото се със сайтовете на държавните институции в деня на изборите показва, че в страната все още не може да има електронно гласуване. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов обясни, че те са против електронния вот и изказа подобни аргументи, като тези на Йончев - няма как електронното гласуване да е сигурно, щом имаше такива атаки над сайтовете на държавни институции. На същото мнение са и от БСП, като освен това те смятат, че то би довело до засилване на контролирания и купения вот.

И от "Атака" са твърдо против въвеждането на електронното гласуване. Те дори агитираха гражданите да гласуват с "не" на референдума, а Волен Сидеров скъса бюлетината за националното допитване в деня на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!