Brexit: Какво следва сега?

OFFNews 24 юни 2016 в 10:03 7614 6

Официално е - британците гласуваха за напускане на Европейския съюз. Въпросът е какво следва от това решение и как то ще се отрази както на британците, така и на чуждите граждани, живеещи на Острова. 

Всъщност ефекта от този вот няма да мигновен и не може да се окачва резки радикални промени за жителите и компаниите във Великобритания. Напускането на ЕС може да отнеме години, но няма ясно установен срок или голяма база за сравнение, тъй като досега има един-единствен случай на държава, решила да се отдели от съюза. Именно това прави Гренландия през 1982 г. 

Засега от първостепенно значение за страната е да се справи със икономическите последици. Британският паунд вече отчете спад с 9% спрямо щатския долар. Ред е на финансовия министър Джордж Озбърн да реши дали да отдели извънреден бюджет за излизането на Великобритания от ЕС.

Приемиерът Дейвид Камерън заяви, че ще се позове на член 50 от Договора от Лисабон, с което кралството ще има 2 години да договори условията за отделяне от съюза. Член 50 предполага, че останалите 27 държави членки ще съгласуват тези условия, без Великобритания да може да гласува за тях, затова от интерес за поддръжниците на брекзита е да предпочетат неформални преговори. Този сценарий обаче е малко вероятен. 

Пред Великобритания има два варианта. Първият е, подобно на Норвегия, да бъде член на Европейската икономическа зона, да допринася за бюджета на ЕС и да допуска свободно придвижване на хора и стоки. Втората опция е цялостно напускане, което би означавало Великобритания да започне да търгува със съюза както го правят например САЩ или Китай. Според експерти това би навредило повече на британската икономика. 

Не е ясна и съдбата на Дейвид Камерън като министър-председател, но е възможно той да се задържи на поста през лятото, за да осигури по-плавен преход към друг кандидат от Консервативната партия. Сред кандидатите ще са отявленият поддръжник на напускането на съюза и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, финансовият министър Джорд Озбърн, който държеше на тезата за оставане в ЕС, и министърът на вътрешните работи Тереза Мей. 





 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

6

Лопе де Вега

24.06 2016 в 17:22

Току-що научавам, че в Британския парламент започва събирането на подписи под петиция за нов референдум по същата тема.

Бързам да кажа, че не познавам законите на Обединеното Кралство и не знам възможно ли е повтарянето на същия въпрос в нов плебисцит. Ако новината се потвърди, това ще означава, че съпротивата срещу излизането от ЕС на най-високо равнище е много силна.

Предстоят интересни дни и седмици.

ДА на Европейския съюз. Реформа в посока намаляване на регулациите и повече свобода на страните-членки.

Поздрав!

29216

4

Лопе де Вега

24.06 2016 в 11:29

Сега следват две години процедури и очакване на края. Доколкото има вариант британската икономика да претърпи известни загуби, може да се очакват известни промени в настроенията. Нека минат празниците, нека Парламентът на Нейно Величество започне обсъждането на резултатите от референдума. Възможни са изненади от политически характер. Най-лошият вариант за ЕС е Джонсън да бъде новия премиер. Единствено ясно е, че Обединеното кралство ще спечели независимост от бюрократите в Брюксел, но досега май са получавали всичко, което искат. Независима валута, привилегии, изобщо угаждаха им, но vox populi - vox Dei! Това е демокрацията.

Важното е, че поднесоха на ПТН ПНХ подарък, какъвто не е виждал в най-смелите си мечти.

Ние, българите ще сме сред най-губещите, защото сме най-бедни. Те така!

Поздрав!

77927

2

El Commandante

24.06 2016 в 10:22

"Какво следва сега?"

Непризнаване на референдума.
Икономически санкции срещу сепаратистите.
Морска блокада.
Гонене на британските спортисти от Олимпийските игри.
Незабавна депортация на английските фенове от Еврото.

Мисля така се постъпва в подобни случаи...