България с по-светло бъдеще от Унгария, Хърватия, Гърция и Кипър

Александра Маркарян 19 август 2016 в 12:00 21650 9

Снимка Александър Сандев

България има по-добри перспективи за развитие от Унгария, Хърватия, Кипър, Турция, Мексико и Гърция.

Страната ни се нарежда на 35-о място в мащабното изследване на авторитетната фондация "Бертелсман" за перспективите за развитие пред 41 държави от ОИСР и ЕС. В изготвянето му участват повече от 100 международни експерти. Първите три издания на изследването са през 2009, 2011 и 2014 г. Четвъртото е от 2015 г. Вчера излезе петото. За него в частта за България са работили Георги Ганев и Мария Попова. Координатор за страната ни е бил Франк Бьонкер.

В сравнение с 2015 г. страната ни се изкачва с две позиции. Миналата година сме били 37-и и сме изпреварвали Турция, Мексико, Кипър и Гърция. Именно тогава обаче се е откроила голяма разлика между нас и Румъния, която е била поставена на 31-ото място.

Най-силната ни година обаче не е 2016, много по-напред сме били през 2014 г., когато сме делили 30-ото място с Румъния и сме изпреварвали Португалия, Хърватия, Чили, Испания, Унгария, Италия, Мексико, Турция, Кипър и Гърция.

Тази година страната ни успява да стопи почти напълно разликата с Румъния, която е №34. 33-а е Чили, а 32-ра - Италия. 30-ата позиция, която сме заемали през 2014 г., сега е за Малта.

Показатели

Трите главни стълба са: политики, демокрация и управление.

В "Политики" се включват: икономически политики (икономика, пазар на труда, данъци, изследвания и иновации, финансова система); социални политики (образование, социално включване, здравеопазване, политики към семействата, пенсии, политики за интеграция, безопасни условия на живот, социални неравенства); политики за околната среда.

За икономическите си политики България получава оценка 4.9 по десетобалната система, за социалната - 4.3, а за политиките за околната среда - 6.3. Средната ни оценка за "Политики" е 5.18.

Вторият стълб - "Демокрация" - включва: изборни права, достъп до информация, граждански права и политически свободи, върховенство на закона. Тук средната ни оценка е 5.8.

Оценката ни за "Управление" е 5.10.

Лидерите

№1 в класацията е Швеция със средна оценка 8.00. Втора е Дания със 7,79. На трето място е Норвегия със 7.72.

Останалите държави в Топ 10 са:

4. Швейцария

5. Финландия

6. Германия

7. Естония

8. Люксембург

9. Великобритания

10. Литва

Авторите на изследването правят общия извод, че през последните две години проблемите се задълбочават, включително за северните европейски страни, които, според тях, вече са нестабилни.

Икономиката на Норвегия страда заради ниските цени на петрола, Швеция среща все по-големи трудности с бежанците, последствие от което е и растящата безработица. 

Още по-сериозни са проблемите в южните държави от еврозоната, където и безработицата, и бедността са все по-тежки проблеми.

Авторите на изследването поставят под въпрос и устойчивостта на проекта за европейска интеграция. В него дори се заявява директно, че евроинтеграцията е заплашена от провал, а за индикатори в това отношение се сочат популистките движения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12077

9

bobi121

25.08 2016 в 16:27

Нека да ви освевтля ситуацията, която САМИ вие сте си направили роби емигранти такива.
Тази статия не лъже. България наистина има огромна възможност за бързо развитие, защото наистина света има интерес към нея, за разлика от вас.
Има демократична Конституция, но има един проблем. Това сте вие българите. Една конституция е просто хартия, когато народа не я защитава и не се възползва от нея. Кажете ми като ми ревете за по-голяма заплата,вие въобще протестирали ли сте някога за да очаквате такова нещо? Въобще правили ли сте един протест нормален с чисти и прости искания? Не! Вие нямате никакъв срам. Говорите ми че сте европейци, че България не ви заслужава, но ето, че седите и чакате някой да ви оправи държавата. Французи, англичани протестират, а вие къде сте?
Това е добра новина, но вместо да се радвате, че има промяна, ми ревете "То е лъжа, няма смисъл да се живее тук!". Като не искате България да се оправи направо го кажете! Като искате да се роби на света си признайте! Тъпанари!

12202

8

SK

20.08 2016 в 03:48

Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно.

При 35-то място от 41 едва ли може да се говори за по-светло. По-точно би било - не така тъмно бъдеще от ... Нещо подобно на снимката.

20696

5

Новак

19.08 2016 в 18:00

А колко далече е това бъдеще? Защото моят живот (~50) премина все в обещания за светло бъдеще и в калпаво настояще.
Стълб Демокрация 5.8 - върховенство на закона, достъп до информация и т.н - ако оценяват написаните закони сигурно е така, но ако се оцени прилагането на тези закони дали ще прескочим 3.00?
Каква е икономическата политика та е с оценка горе-долу "добър" ? Ако идем по бетонираното Черноморие , Странджа , Пирин - откъде ще дойде много високата оценка за Околна среда - 6.3.
Управление (5.1) над средното!? - много тактично не са описали критериите.
И все пак живеем сега и тук, а не в някакво необозримо бъдеще.

12018

4

Боромир Наков

19.08 2016 в 16:39

От статията става ясно следното -Не, че толкова сме напреднали, колкото другите са пропаднали!

29216

3

Лопе де Вега

19.08 2016 в 13:01

А дано, ама надали!

Поздрав!