България изпревари САЩ и Румъния по равнопостовеност на половете

Диана Маркова 01 февруари 2016 в 12:59 7102 8

Обичаме да се сравняваме с Румъния. Докато допреди няколко години надменно отвръщахме глави от северните съседи, защото са „мръсни” и „крадливи”, тези дни самочувствието ни стремително пада, когато четем колко министри те са вкарали в затвора, колко филмови награди са обрали, как ни изпреварват икономически...

Дори по Индекс на човешкото развитие Румъния ни бие с цели седем позиции. Но новината е, че последните данни на Програмата за развитие на ООН показват колко по-равнопоставени са жените спрямо мъжете в България в сравнение с жените в Румъния. По този показател – равнопоставеност по пол, или както е прието да се нарича „джендър различия” – съседката ни е по-надолу от нас в класацията с двадесет позиции.

ПРООН съобщава за този индекс, измервайки женската смъртност (брой смъртни случаи на 100 000 раждания), ражданията при младите жени между 15 и 19 годишна възраст, участие в парламента, дял на жените и мъжете с поне средно образование, дял на заетите мъже и жени. Така общият коефицинет за България е 0,212, с което се нареждаме на 44-о място в света, изпреварвайки дори Щатите, които са петдесет и пети. Първото място заема Словения с 27,7 % заетост на жените в държавното управление, докато у нас този дял е 20,4. За сравнение, Русия е на 54-о място, с едва 14,5% присъствие на жени в парламента.

Според изследването на ПРООН, на 100 000 раждания унас умират петима. На 1000 жени до деветнайсет годишна възраст се раждат годишно 35,9 (в Норвегия едва 7,8 ) деца. В България 93% от жените имат поне средно образование, а мъжете – 95,7%. Заетите жени са 47,9%, а мъжете традиционно ги изпреварват с 59%.

Според данни на НСИ 52 100 безработни мъже на възраст между 15 и 64 години се грижат за деца – срещу 48 200 безработни жени в същата възраст. В същото време през 2014-а година завършилите висше образование жени са 38 013, докато при мъжете броят е 25 360.

Въпреки статистиката, в последните години се развива тенденция делът на заетите мъже да расте и респективно да намалява този на жените, въпреки всички политики по насърчаване на заетостта и постигане на равен достъп до пазара на труда. Но едно скорошно изследвание показва позитивна тенденция – завръщащите се на работа майки са изключително ценени от бознеса заради техния опит и умения, както и заради начина, по който те управляват времето. Бизнес лидерите смятат, че майките не сменят често своята работа, а това спестява разходи за търсене на нови кадри и тяхното повторно обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови