Агент "Петър" смени агент "Павел" в партията на агент "Сава"

Христо Христов, desebg.com 25 декември 2015 в 14:25 24882 31

Кой е Рушен Риза - един от новите временни лидери на ДПС? Той е свързан с бившата Държавна сигурност също както отстранения лидер Лютви Местан (агент "Павел") и почетния председател на ДПС Ахмед Доган (агент "Сава"). Риза е вербуван за агент с псевдонима "Петър". Неговата принадлежност е разкрита от Комисията по досиетата през октомври 2014 г. Сайтът desebg.com публикува досието на му. Препечатваме текста едно към едно.

Рушен Риза е роден на 1 август 1968 г. в с. Николаевка, област Варна. Името му се свързва със създадената през юли 1985 г. във Варненско нелегална организация „Турското национално-освободително движение в България”, съпротивляваща се с мирни средства срещу „възродителен процес“. По това време Риза е още ученик. Организацията е разкрита от ДС през юни 1986 г., като основните фигури в нея са осъдени и вкарани в затвора. Риза не е сред тях.

След промените

След промените през 1989 г. в България Рушен Риза става член на ДПС от основаването на партията в началото на 1990 г. В периода 1990-1991 г. той е член на ВрИК на община Суворово. Завършва икономическо образование.

Постове в държавната администрация

През август 2001 г. е назначен е за началник на кабинета на Мехмед Дикме, министъра на земеделието и горите (24 юли 2001 г. – 23 февруари 2005 г.) в кабинета на Сакскобургготски, който управлява в коалиция между НДСВ и ДПС. Риза остава на този пост и при следващия министър на земеделието Нихат Кабил, като това включва и период в средата на 2008 г., когато вече управлява тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ с кабинета Станишев.
През май 2005 г. три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски е направен избор на членове на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г.

Депутат от ДПС в 41-то Народно събрание

На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС.

Движението вкарва двама депутати от Добричкия многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС загуби този мандат.

Заместник на Доган

През януари 2010 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган подменя цялото ръководство на партията, като от всички свои заместници остава само Лютви Местан.

Като нов зам.-председател на ДПС тогава е избран Рушен Риза. На него са възложени организационните работи на партията, за които преди това отговаря Касим Дал, изключен от партията година по-късно, след като открито критикува Ахмед Доган и го обвинява в изолация на партията.


„ПЕТЪР”, „САВА” и „ПАВЕЛ”. Или Риза, Доган и Местан през януари 2013 г. по време на 8-та Конференция на ДПС. На нея несменяемият в продължение на 23 години лидер на партията се оттегля, след което е избран за почетен председател. Мястото му е заето от Местан, а Риза остава негов заместник | Снимка: desebg.com.


Рушен Риза става и член на Централното оперативно бюро на ДПС.

Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

В 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание Рушен Риза е най-младият сътрудник сред народните представители с досиета.

Разкриване на принадлежността на Риза към ДС

Рушен Риза е многократно от Комисията по досиетата проверяван в качеството на лице, заемащо различни ръководни постове или кандидатстващо за такива, но агентурното му минало не е било установено. Първата такава проверка датира при проверката на кандидатите за народни представители за 41-то Народно събрание през 2009 г.

Интересно е, че преди първия си депутатски мандат през 2009 г. Риза сам подава заявление в Комисията по досиетата да му бъде извършена проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби, като е записал собственоръчно проверката да се извърши за името Рушен Мехмед Риза, но и за името Румен Митков Ризов. Второто е името му по време на „възродителния период”.

По това време – 2009 г. – Комисията по досиетата не разполага с архивите и картотеките на ДС и разузнавателните служби на БНА, както законът за досиетата изисква да й бъдат прехвърлени от другите държавни ведомства. През 2010 г. МВР прехвърля най-големия масив от архиви на ДС, а през 2011 г. Комисията получава архивите на ДС и от областните дирекции на МВР в страната.

При започналото им систематизиране през 2014 г. Комисията установява наличие на материали на името Румен Митков Ризов в архивите на бившето Окръжно управление на МВР-ДС Варна. Така тя стига до заключението, че тези документи се отнасят за Рушен Риза, след което последва и неговото оповестяване.

За по-бързото установяване на факта, че Рушен Риза и Румен Ризов са едно и също лице е попречило и обстоятелството, че върху псевдонимния картон името на агента, т.е. на Риза, е заличено умишлено.

Вербуването на агент „ПЕТЪР”

Според изнесените от Комисията по досиетата данни Рушен Риза е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТЪР” от Областното управление на МВР-ДС Варна на 23 юни 1986 г. Това е месец, след като Държавна сигурност разкрива нелегалната организация във Варненско, към която е съпричастен.

След това сътрудничи на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), както и на Четвърто (икономическо) управление на ДС.

В псевдонимният му картон е посочено, че е работник в КЗС с. Николаевка. Пак там е записано, че е вербуван на идейно-политическа основа и е използван по линия на икономиката – промишлеността.

Прочистването на досието

С протокол от март 1990 г. е предложено за унищожаване работно дело на „ПЕТЪР”, възлизащо на 33 листа.

Личното дело също е прочистено, тъй като н него липсват основни атрибути като изучаване на лицето и предложение за вербовка.

Запазени са само два документа. Едният е регистрационна бланка, а другият собственоръчна подписана декларация. В нея Румен Ризов обещава „да пазя в абсолютна тайна връзките си органите на ДС на НРБ и всичко, което науча по време на съвместната си работа с тях”.

„Информацията, която ще съобщавам като негласен сътрудник, ще бъде обективна и точна”, е другото обещание в декларацията. Тя е подписана във Варна, но няма дата. Най-отдолу върху нея с молив с друг почерк е записано името Рушет Мехмедов Ризов.

Поименният картон на агент „ПЕТЪР” се води на името на Румен Митков Ризов.

В решението на Комисията по досиетата е посочено, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Рушен Риза към органите на ДС и след 10 ноември 1989 г.

Мълчанието на Рушен Риза

Преди публикуването на настоящата информация сайтът desebg.com потърси позицията на Рушен Риза по обявената му принадлежност. На писмото, изпратено на електронната му поща в парламента, не бе отговорено. До момента той не е коментирал публично този въпрос.

Псевдонимният картон (лице и гръб) на агент „ПЕТЪР” | Източник: comdos.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!