България затваря границата за нелегални имигранти

OFFNews 19 септември 2015 в 16:21 10510 12

Снимка: UNHCR/ Zsuzsanna Gal

"България е затворила границата за нелегални имигранти. Всеки, който иска да премине по начин, установен от закона, ще бъде пропускан, иначе не."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Созопол днес. Той пристигна по черноморието за официално откриване на пречиствателната станция край курортния град.

Борисов подчерта, че няма човек, на когото да му е спокойно като гледа какво става с бежанската криза.

"В сряда имаме извънреден съвет. Не е нищо добро това, за да кажа спокоен съм и да успокояваме хората. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира".

"Ситуацията в Европа е тежка. Виждате в другите държави какви конфликти се случват, вече толкова ранени и то невинни хора", заяви още Бойко Борисов.

"Цяла нощ с Румяна Бъчварова и главния секретар, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите“, каза министър-председателят.

"Всеки, който е на българска територия и на европейска, трябва да е абсолютно наясно, че спазва правилата точно така, както всички нас, както важи за един български гражданин", заяви вицепремиерът Меглена Кунева днес в Добрич.

Зам. министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси каза още:

"Това е много важен сигнал. Правилата в нашите страни важат за всички. Ако този сигнал не се разбере от хората, които търсят убежище, това няма да е добре за никой. И няма да направим тук никакъв компромис и никакви отстъпления. Правилата са за всички, за да може да издържат".

Кунева посочи, че има значение от каква страна идва бежанецът. Например ако тази страна е Косово, тя не е страна, в която се води война.

"От там бежанци не можем да приемаме", категорична е Меглена Кунева. По думите й, важен е списъкът на сигурните страни и начинът, по който Европа ще връща хора, потърсили убежище, обратно.

"България категорично няма да приеме да бъде буферна зона, в която да се разполагат регистрационни центрове за бежанците, каквито гласове се чуват от някои европейски държави. Aко България беше член на Шенгенското пространство подобен въпрос изобщо не би съществувал.", заяви вицепремиерът.

"Само заедно можем да решим бежанския проблем, само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена." Това заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев днес пред ТВ "Европа", цитиран от прессекретирата.

Държавният глава подчерта, че по отделно страните членки са слаби, изолирани и в някои отношения дори много неефективни.

"Кризата с бежанците не може да бъде решена и когато „подмятаме“ мигрантите между полузатворени граници и полуотворени железопътни гари"

По думите на Росен Плевнелиев ситуацията с бежанците показва колко много сме се отдалечили от ценностите на основателите на ЕС. Президентът припомни, че Европейският съюз е създаден от пепелта на една опустошителна война, но не с идеята за много на брой администрация и институции в Брюксел или борба за европейски фондове.

"ЕС и неговата основополагаща идея е, че чрез интеграция, народите в Европа ще постигнат такова ниво на съвместно съжителство и общност, което да направи в бъдеще войната невъзможна. Интеграцията е основният и единствен аргумент и инструмент на ЕС, за да може в бъдеще да не се случват войни", посочва държавният глава

Жандармеристи и полицаи се включват в охраната на българско-турската граница

Служители на дирекцията "Жандармерия" в МВР и на Областната дирекция на полицията в Хасково се включват в охраната на българско-турската граница и на ГКПП "Капитан Андреево" в помощ на граничните полицаи.

"Мярката се предприема за противодействие на незаконната миграция", съобщи пред журналисти днес директорът на Областната дирекция на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков, който е на граничния пункт.

В подкрепа на "Гранична полиция" са командировани около 20 жандармеристи от страната с четири специализирани автомобила и 15 полицаи от областната дирекция със седем автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!