Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически, Св. Трендафил Старозагорски

OFFNews 08 август 2015 в 00:01 3191 0

Православен календар

Св. Емилиан Изповедник, епископ Кизически

Емилиан бил епископ в гр. Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец. Понеже не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан отговорил:

"Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати."

В изгнание той прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година.

Емилиан, епископ Кизически , претърпял страдания за Христовото изповедание при царуването на иконобореца Лъв Арменец .

Свети Емилиан нееднократно бил принуждаван да се отрече от поклонението на честните и свети икони, но той, неотклонно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя вярност към православната вяра той понесъл много неприятности от еретиците, дори бил затворен в тъмница ; но свети Емилиан понасял всичко с радост и с надежда за временните страдания да получи вечното блаженство.

След като преминал своя жизнен път в такова чисто християнско настроение, намирайки се сред скърби и страдания, свети Емилиан умрял в заточение, уповавайки се на Господа и украсен с венеца на изповедничеството.

Светия мъченик Триандафил Старозагорски

По преподобни Никодим Агиорит, “Синаксаристис”, Цариград, 1845 г., и “Неон мартирологион”, Атина, 1961 г.

Свети мъченик Триандафил бил твърде млад, на около 18 години, родом от Стара Загора, и бил моряк. Пострадал мъченически за своята християнска вяра в Цариград на 8 август. За година на неговата смърт преподобни Никодим Агиорит в своя труд "Синаксар" (Цариград, 1845 г.) сочи 1570 г., а в другия си труд "Неон мартириологион" (новопреиздаден в Атина, 1961 г.) - 1680 година.

Паметта му се празнувала на неговия ден (8 август). Никодим Агиорит съобщава, че житието му било написано от житиеписеца Иоанис Кариофилис, но изглежда и той го нямал под ръка, за да го даде в своите трудове.

Само два стиха са запазени в чест на мъченика (както правят гърците), които преподобният Никодим дава в своя "Синаксар":

Триандафил се яви като нов трендафил,
очервен от потока на своите кърви.

Засега не се знае нищо друго за този наш мъченик.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!