Свети Ириней Лионски и свети мъченик Луп

OFFNews 23 август 2014 в 00:01 3322 2

Православен календар
Православен календар

Православната църква почита днес паметта на свети Ириней Лионски и на свети мъченик Луп.

 

Свети Ириней Лионски

 

Ириней се родил в Смирна. Там той станал уюеник на смирненския епископ Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер.

Двамата проповядвали в Галия – поставили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.

Езичниците настроили против християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на различни мъчения – хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани.

Ириней и неговият учител епископ Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиненията, които отправяли срещу християните, отказали и да се отрекат от вярата си, затова били подловени на много мъчения. Престарелият епископ бил върнат полужив в килията си, където починал. 

Не е известно как Ириней се е спасил от гонението, но след смъртта на Потин лионските християни го избрали за епископ.

По времето на неговото епископство започнали да се разпространяват различни еретически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил.

 

Свети мъченик Луп

 

Луп живял по времето на император Аврелиан и бил роб. Луп бил християнин, затова един ден не издържал и счупил елинските идоли. 

Езичниците се разярили и се опитали да вържат мъжа и да го прободат с мечове, но не успели – проболи се един друг. Опитали се да стрелят по него с лъкове, но отново не сполучили – Луп останал невредим.

Накрая мъжът се предал сам. Отвели го при императора. Аврелиан се опитал с ласкави думи да го убеди да се отрече от вярата си, но не успял да го склони. Тогава заповядал да го бият с пръчки, а след това и наредил и други мъчения.

Накрая Луп бил посечен с меч. Християни го погребали с почести. На гроба му болните получавали изцеление.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!