Кралев се обяви за изграждането на втори лифт на Банско

Симона Костадинова 30 януари 2015 в 19:35 3730 1

Снимка OFFNews

"Банско е прекрасна ски зона, но за да стане курорт от световна величина, категорично е необходимо изграждането на още един кабинков лифт".

Това каза спортният министър Красен Кралев по време на кръгла маса за развитието на планинския туризъм в България, която беше организирана от министърa на туризма Николина Ангелкова. На срещата присъстваха  представители на туристическата индустрия, кметове на общини и екоорганизации.

Министър Кралев застана зад тезата, че рекламата, която получава страната ни с организирането на Световните купи по ски алписйски дисциплини, се превръща в антиреклама - когато чужденците видят опашките, които се образуват пред лифтовете.

Кралев заяви, че инфраструктурите проблеми не са само в Банско. Той изреди постиженията на спортистите ни, които се състезават в зимните спортове, като подчерта, че повечето от тях "се готвят предимно в чужбина, което излиза доста скъпо на държавата".

Спортният министър заяви, че заради лошата инфраструктура, пистите и съоръженията в курортите ни се използват основно от туристи и "не остава пространство, което да бъде отделено за подготовката за елитните ски състезатели".

"За да не ми се задават въпроси защо нямаме условия за подготовка на елитни спортисти - ами да стане при 200 км писти в сравнение със 7 000 км в Чешката република и 1800 в Словения, отговорът е ясен. Правим това, което можем, според инфраструктурата и възможностите", каза Кралев.

Той обясни, че основен приоритет на спортното министерство е да създаде условия за развитие на масовия и детско-юношеския спорт, но "с наличната инфраструктура в зимните ни курорти това е почти невъзможно".

"На повечето места липсват подходящите условия и съоръжения, защото съществуващите са морално и технически остарели. Това създава предпоставка за сериозни инциденти", каза още спортният министър. 

"Искам да подчертая обаче, че е задължително да се спазват правилата и да се пази екоравновесието. Ключовата дума за нас е баланс и тя важи както за концесионерите, така и за екоактивистите. За нас най-важно е здравето на нацията, поръчали сме анализ, които да покаже колко икономии в здравеопазването ще доведе всеки един лев, инвестиран в спорта ", допълни Кралев.

Министърът на туризма също застана зад тезата, че може да се изградят нови ски писти и лифтове.

Тя обясни, че сега страната ни е на дъното на класациите по брой писти и лифтове, а ѝ се иска "не просто да констатираме какво са направили другите, а да участваме активно в процеса и да дават и нас за пример".

"От една страна казвате: рекламираме обекти, а те половината нямат достъпност. От друга страна, когато тези обекти са в планинските региони, вие казвате: еми там не може лифтове, защото нарушават екоразвновесието. Всъщност ние сами си противоречим, да не забравяме, че лифтовете са най-зеленият вид транспорт", каза още Ангелкова по време на дискусията.

Ангелкова обаче обяви, че първо ще инициира промени в Закона за туризма, които да позволят модернизация и подмяна на съществуващата инфраструктуара. За целта ще се създаде работна група. Приоритет са и промените, свързани с единна система за туристическа информация. Тя подчерта, че ще търси баланс при решаването за законовите промени и че ще изслуша всеки, който има предложения.

След това Ангелкова ще се заеме и с дългосрочното развитие в туризма за минимум 10 години напред.

"България има достатъчно голям потенциал и аз смятам, че нашите деца могат да живеят добре предвид всичко, което природата ни е дала и предвид това къде сме разположени. Само да имаме желание да се развиваме в положителна посока. Не знам защо в последно време търсим негатива, вместо да направим това, което можем, за да тръгнем напред", каза тя.

"Който иска да свърши нещо, намира начини, а който не иска - намира причини", зави Ангелкова и допълни, че подобна кръгла маса ще има и след две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови