Материал на бъдещето "изцежда" електричество от атмосферата

OFFNews 28 ноември 2014 в 13:26 6219 3

Снимка extremetech.com

Списание Nature съобщава за ново откритие, което увеличава възможността мембрани от графен да се използват в бъдеще като "сито" , което да "прецежда" водороден газ директно от атмосферата, за да генерира електричество.

"Ние сме много развълнувани от този резултат, тъй като отваря цяла нова област на обещаващи приложения за графена в енергийните технологии на чиста и водородна основа", казва съавторът на проучването Марчело Лозада-Идалго (Marcelo Lozada-Hidalgo) от Манчестърския университет.

Графенът е изолиран за първи път през 2004 г. от ръководителя на изследването, професор Андре Гейм, който е награден с Нобелова награда през 2010 г. за работата си.

Графенът има дебелина само един атом и е известен като най-тънкия материал на Земята. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и непроницаем за всички газове и течности, с голям потенциал за употреба, например антикорозионни покрития, непромокаеми опаковки и дори супертънки презервативи.

Графенът не пропуска и най-малките атоми, тези на водорода, но изследователският екип решил да провери дали би пропуснал и протони, т.е. водородни атоми, на които е отстранена електронната обвивка.

Въпреки очакванията си, те открили, че протоните преминат сравнително лесно през ултраздравия материал, особено при високи температури и ако филмите от графен са покрити с наночастици от платина, която играе ролята на катализатор.

Констатацията на Гейм и Лозада-Идалго е, че графенът в бъдеще би могъл да се използва в мембрани, провеждащи протони - важен елемент от технологията на горивните клетки, използвани в някои съвременни автомобили.

Екипът също така установи, че мембраните от графен може да се използват за извличане на водород от атмосферата, което предполага възможност за комбинирането им с горивни клетки, за да се направят мобилни електрически генератори, задвижвани с нищо повече, освен от малки количества водород от въздуха.

"По същество, изпомпваме нашето гориво от атмосферата и получаваме електричество от него", казва Гейм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!