Как веднага да разберете дали една батерия е изтощена? (видео)

Наука ОFFNews 13 април 2015 в 16:01 10599 0

Учени от университета в Принстън са решили да проверят дали е валиден един лесен тест за определяне на работоспособността на батериите, разказва Марк Лорч (Mark Lorch) от University of Hull в статия, публикувана в сайта "Разговорът" (The Conversation).

Според общоприетия мит, батерията трябва просто да се хвърли на пода. Ако е "мъртва", ще подскочи след удара, а ако е "жива" - няма да помръдне. Въпреки скептичното отношение на някои, излиза, че този метод има научна основа.

Алкална батерия. Схема: Tympanus

Проучването е установило, че колкото е по-слаба батерията, толкова повече отскача от пода, но максималният отскок се достига, когато батерията е изтощена точно наполовина. Учените са изследвали различни степени на разреждане на батерията и са проучвали съдържанието й със сканиращ електронен микроскоп. Те открили, че в хода на процеса на разряда й, батерията претърпява както химически, така и физически промени.

Окислявайки се, цинкът се превръща от гел в твърдо вещество, подобно на керамика. В междинния етап на окисляване се оформят между твърдите частици нещо като мостове като цяло тази структура работи подобно на система от пружини. Това прави батерията по-скоклива, отколкото, когато съдържанието й е било в състояние на гел.

Така отскокът на батерията, който показва състоянието на цинковия оксид, може да ни подскаже, че батерията не е съвсем нова. Все пак, не бива да се доверяваме безрезервно на този метод - той не е много точен, а и възможно е скоро да се появят батерии с принципно нова конструкция.

Още новини четете в Наука ОFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови