ЕС забрани прахосмукачките над 1600 вата

OFFNews 01 септември 2014 в 14:04 3565 3

От днес във всички държави-членки на Европейския съюз е забранено да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата, съобщи БНР.

Решението е част от законодателството в областта на "еко-дизайна" на Европейската комисия, приет през юли 2013 г. Идеята е да бъде ограничено използването на електроенергия.

7-степенна скала върху кутията на уреда за домашна потреба, започваща от зелена буква "А" за нисък разход на електроенергия до червена буква "G" за висок разход на електричество, ще информира потребителя колко електричество харчи машината.

Много хора обаче са недоволни от новите правила за пестене на енергия. Според тях 5 от 7 от най-разпространените модели на прахосмукачки са оборудвани с двигатели с мощност над 1600 вата. Европейската комисия е сметнала, че на пазара най-търсени са прахосмукачките между 2200 и 2300 вата.

Противниците на идеята смятат, че мярката е безсмислена, защото с по-слаба прахосмукачка ще чистите по-дълго, което значи, че енергоспестяване няма да има.

Забраната на мощни прахосмукачки следва неуспешното заменяне на традиционните крушки с нажежена жичка. От 2009 г. насам ЕС се опитва да наложи енергоспестяващи крушки, отново с цел да намали енергийните разходи.
Въпреки това цената на електроенергията в Европа не спадна, a цената на енергоспестяващите крушки в някои страни нарасна с 400%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!