Бъг в Linux и MacOS поставя под риск милиони компютри

OFFNews 25 септември 2014 в 18:55 4308 2

Изключително сериозна слабост, която може да засегне стотици милиони компютри, е била открита в някои операционни системи, информира Би Би Си.

Бъг в командния интерпретатор Bash (Bourne Аgain Shell), използван в много UNIX базирани системи – като Linux и MacOS, може да бъде използван, за да се поеме контрол върху почти всяка система, използваща този команден интерпретатор. 

Експерти са на мнение, че проблемът, наречен Shellshock, е по-сериозен от пробива в сигурността „Хартблийд“, който беше открит през април.

„Докато „Хартблийд“ само следеше какво се случва, сега говорим за бъг, който може да ви даде директен достъп до системата“, казва професорът по компютърна сигурност Алън Удуърд от Университета на Съри.

Той е на мнение, че от "Хартблийд" са били засегнати около 500 хиляди машини по целия свят, а сега засегнатите може да достигнат най-малко 500 милиона.

Системните администратори са предупредени да използват специални пачове, но въпросът е, че засега те не гарантират достатъчна защита на системите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!