Шефът на фонд "Научни изследвания" сам разказал всичко около убийството

Владислава Тричкова 23 юли 2015 в 13:31 8072 3

Снимка в."Труд"

Софийски апелативен съд (САС) остави управителя на фонд "Научни изследвания" Николай Христов в ареста. 

Христов е обвинен в убийството на Красимир Илиев, станало на 14 юли в столичния квартал "Лозенец". Сигналът е подаден в полицията от шефа на фонд "Научни изследвания", а когато на мястото пристигнали полицаи и екипи на Бърза помощ установили, че 55-годишният Красимир е смъртоносно прострелян с пистолет в областта на дясното око. 

По време на днешното заседание в САС стана ясно, че веднага след като е намерено тялото на убития са направени изследвания, както на него, така и на Христов. Според резултатите жертвата е била с 3,54 промила алкохол в кръвта, а резултатите от урината пък показват, че промилите са били 4,04. Николай също е бил пиян - 2,8 промила алкохол в кръвта. 

Днес защитата на Христов обжалва пред Софийски апелативен съд решението на Софийски градски съд (СГС), който постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия. 

В съдебната зала адвокатите на Христов представиха нови доказателствени искания: 4 бр. личностни характеристика, копие от трудова книжка, медицинско направление и епикриза, които доказват, че обвиняемият от 11 години страда от хипертонично заболяване. 

Защитата на Христов поиска от съда да наложи нова по-лека мярка за неотклонение. Според адвокатите дори да се приеме, че именно клиентът им е автор на изстрела, то липсват доказателства, че действието е умишлено. Липсва и мотив за извършването на толкова тежко деяния още повече, имайки предвид факта, че между Красимир и Николай не е имало конфликт, категорични бяха адвокатите. 

Според тях обвиняемият не е направил опит да прикрие следите, той се е обадил на полицията и на Спешна помощ и доброволно е разказал за всичко, което се е случило - все факти, които показват, че престъплението не е умишлено. 

Единственият човек, който е бил в апартамента с двамата мъже във фаталния ден е свидетелката Миглена Иванова, затова и показанията й са ключови. Според адвокатите на Христов Иванова е казала, че е видяла оръжието, с което е стреляно, но то не е било заредено.

Защитата на обвиняемия помоли съда, когато взима решение да има предвид, че клиентът им е неосъждан, семеен, високо образован и винаги е бил на високи позиции в работата си. Като не по-маловажен определиха и факта, че има здравословни проблеми.

Според прокуратурата пък единствената адекватна мярка в случая е "задържане под стража". Прокурорът призна, че разследването още е на ранен етап и няма как да се вземат предвид абсолютно всички веществени доказателства, но пък няколкото съдебно-медицински експертизи, направени до днес, са достатъчни, за да покажат, че Христов целенасочено е извършил престъплението.

От думите на прокурора стана ясно, че Иванова е почистила кръвта от бузата на ранения с хавлиена кърпа преди да дойде екип на Спешна помощ.   

Съдът след като взе предвид показанията на Иванова, според която минути преди стрелбата жертвата е била в такова състояние, че не е можел да ходи и да стои прав, както и факта, че заради промилите в кръвта си обвиняемият е бил емоционално нестабилен потвърди решението на първоинстанционния съд и остави Христов в ареста. 

Оказа се, че в момента, когато Иванова се е присъединила към компанията на мъжете, е видял пистолета и се е уплашила. Христов обаче й показал, че той не е зареден и дори натиснал спусъка, за да й докаже, че не възпроизвежда изстрел. След това обаче тя отишла в кухнята, за да направи нещо за ядене и оставила мъжете сами. Най-вероятно точно в този момент Николай е заредил пистолета. Според съда, имайки предвид, че двамата са били близки и са се познавали от много време, има голяма вероятност Христов да е знаел дали и къде точно в апартамента на жертвата има патрони. 

Самият Христов пък поиска по-лека мярка за неотклонение и подчерта, че той се познава с жертвата от 1979 година, като през цялото време са били в близки отношения и са си помагали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!