Член на ВСС призна: Взимали сме и незаконни решения

OFFNews 05 май 2015 в 09:35 3973 4

Член на ВСС призна: Взимали сме и незаконни решетия

Аз мисля, че този Висш съдебен съвет свърши много работа въпреки всичко, въпреки решенията, които не бяха популярни и не бяха, в много отношения, законосъобразни. Аз не смея да ги нарека „добри“ или „лоши“, защото, в края на краищата, Съветът действа като колективен орган и каквото решение е взело мнозинството, това е решението на Съвета. Но имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които Съвета и членовете на Съвета трябва да носят отговорност, естествено.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ членът на ВСС Юлиана Колева. Тя коментира и несъстоялият се избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС), като заяви, че никой от членовете на Съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема „политически обвързани решения“ в работата си.

Не смятам, че във ВСС има разделение по някакъв критерий. Според мен мнозинствата се формират различно спрямо, действията които извършва ВСС.

Не смятам, че изразът „политически обвързан“ означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна.

Колева оцени поведението на членовете на ВСС, които похвалиха Куцкова, но не я подкрепиха с гласа си, като „по-подходящо за една хазартна игра“

Този подход ме предизвика да задам въпроса: „Кого чакаме, има ли някой конкретен човек?“.

Колева е предложила още в началото на годината на колегите си от парламентарната квота на ВСС всеки от тях да направи отчет пред НС, въпреки че нямат подобно задължение, за да предизвикат дебат за работата си. 

Комисията на Колева е натоварена и с изготвянето на отчета за дейността на ВСС за 2014 г. Тя коментира и изказванията, вкарват разделинелни линии във ВСС:

Не могат да бъдат отделени членовете на Съвета изкуствено от средата, в която естествено съществуват. Тяхната професионална среда, ако е разделена, неминуемо вътре в съвета ще се проектират същите отношения. Това е важно да се разбере от самите магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови