Съдът решава дали биячите на 3-годишния Христо да останат в ареста

OFFNews 30 юли 2015 в 07:16 2056 1

Софийският апелативен съд (САС) днес ще реши дали 18-годишнитe Патрик Първев и Александър Донов да останат в ареста.

Двамата младежи са обвинени в това, че са пребили жестоко 3-годишния Христо. Инцидентът стана на 20 юли в апартамент в столичния квартал "Зона Б19".

Малкият Христо бе приет с голям мозъчен хематом, контузия и компресия на мозъка. Детето преживя операция  и бе поставено в медикаментозната кома. На 20 юли около 8 ч. Христо се събуди и първите му думи бяха "мама, мама".

Първоинстанционния съд миналата седмица реши да остави в ареста Патрик и Александър. Двамата бяха защитавани от служебни защитници, а в съдебната зала не присъстваха нито родителите на обвиняемите, нито майката на 3-годишното дете Невена Велинска.

По време на заседанието стана ясно, че Христо и бил малтретиран системно, като младежите дори са го затваряли в шкаф. От думите на прокурора пък стана ясно, че засега най-разпространената версия е "превъзпитание".

Майката на 3-годишното дете е заминала за чужбина в края на месец юни. Тогава тя поверила детето си на грижите на бащата на Александър, който пък го оставил на сина си.

Патрик и Александър били близки приятели, а напоследък дори живеели заедно.

Бащата на Александър все пак ходил при сина си, за да види как се справя с грижите за детето. По време на разпита, направен в досъдебното производство, нито Александър, нито Патрик са направили самопризнания.

Обвиняемите и защитниците им помолиха съда да не оставя младижети в ареста. Съдията обаче остави 18-годишните младежи в ареста. Защитата на Александър и Патрик обжалва това решение и  иска по-лека мярка за неотклонение от САС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови