Съдът остави окончателно акушерката Ковачева в ареста

OFFNews 30 април 2015 в 12:21 5700 1

Съдът остави акушерката Ковачева в ареста

Софийският апелативен съд, остави окончателно в ареста акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневното бебе Никол.

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Според прокуратурата престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница "Токуда"- София.

За да изразят подкрепата си, в съдебната зала днес дойдоха и двете дъщери на акушерката. "Не съм виновна. Моля ви, освободете ме", каза пред съда Емилия Ковачева.

Адвокатът на акушерката Владислав Янев представи нови доказателства по делото, сред които удостоверение за наследствена пенсия, която получават децата ѝ, извадки от работния ѝ график, които показват, че обвиняемата системно е работила повече часове от позволеното.

Според защитата над Ковачева е наложен медиен натиск заради видеото, разпространено неправомерно в интернет. Според адвоката "опит за убийство" е завишено обвинение. Той смята също, че и съдебната охрана, с която водят клиентката му, е завишена и това не се отразява добре на подзащитната му.

Янев каза, че не е гледал записа от инцидента. Той обаче коментира твърденията на прокуратурата, че ударите по бебето са нанесени със стъклено шише. Според адвоката от записа не може да се прецени какво е шишето.

До момента обвиняемата е неосъждана, живее с възрастните си и болни родители и с двете си дъщери. Семейството е с ниски доходи - по 271 лв. на член от семейството.

Според защитата липсват предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение и затова иска тя да се замени с по-лека. Адвокат Янев е категоричен, че не съществува опасност клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление. Психическото и здравословно състояние на клиента му е такова, че се нуждае от изследвания и след това, ако е необходимо, да бъде проведено лечение, което е невъзможно в условията на ареста.

Според прокуратурата мярката за неотклонение на обвиняемата не трябва да бъде променяна, тъй като са налице безспорни факти. Малката Никол е безпомощна, ударите са нанесени с особена жестокост, получените травми са болезнени и мъчителни за бебето. Безспорен е и фактът, че акушерката е причинила увреждания на детето и доказателствата за това са "солидни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!