Съдът: КТБ фалира на 20 юни 2014 г., всички цесии гърмят

OFFNews 03 юли 2015 в 16:08 10234 12

"Корпоративна търговска банка" АД е във фалит от 20 юни 2014 г., реши Софийският апелативен съд (САС) днес. Това означава, че абсолютно всички цесии са невалидни, тъй като КТБ бе затворена на 20 юни - същата дата, на която е обявена несъстоятелността й. 

През април тази година стана ясно, че до 6 ноември 2014 г. квесторите на банката са осчетоводили договори за цесии на обща стойност около 852 млн. лв.

Именно 6 ноември 2014 г. бе посочена от Софийски градски съд (СГС) за начална дата на неплатежоспособността на банката. Тогава БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките оспориха решението на първоинстанционния съд и настояха да бъде посочена по-ранна дата - 30 септември 2014 г. Това е датата, на която финансовите надзорни отчети са установили, че собственият капитал на КТБ е отрицателен и липсата е от почти 4 милиарда лева. 

Началната дата на неплатежоспособността на една банка е от изключително значение, тъй като сделките, извършени между нея и съдебното решение за несъстоятелността на банката, се смятат за нищожни.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд (ВКС). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!