Спецсъдът даде ход на делото срещу Гриша Ганчев

Владислава Тричкова 04 август 2015 в 19:25 4653 3

Снимка БГНЕС

Специализираният наказателен съд днес гледа т.нар "захарно дело", по което ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев и още 9 души са обвинени за укриване на 711 580 лева.

Защитата на обвиняемите поиска от съда да върне делото на прокуратурата заради множеството допуснати грешки в обвинителния акт. Съдът обаче не уважи това искане и даде ход на делото.

По това дело освен Ганчев са обвинени още 9 души: синът му Данаил, изпълнителните директори на "Литекс комерс" Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов. Те са обвинени в това, че са укривали данъци в размер на 711 580 лева от продажба на захар - именно заради това и делото се нарича "захарно".

Гриша Ганчев е обвинен и за това, че е склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да укрият въпросните данъци.

Днешното съдебно заседание продължи повече от 9 часа. В съдебната зала присъстваха всички обвиняеми, както и техните защитници. Бившият директор на НАП Красимир Стефанов също дойде в съда, за да заяви, че не желае да се конституира като частен обвинител в процеса. Преди време излезе информация, че Стефанов е заплашван с убийство от Гриша Ганчев. Самият Стефанов обаче отрече тези слухове и заяви, че дори не е говорил с Ганчев по телефона.

Адвокатите на подсъдимите единодушно помолиха съда да прекрати делото и да го върне в прокуратурата, тъй като според тях обвинителният акт е пълен с грешки и "несъвършенства".

"Захарното дело" веднъж е връщано от съда в прокуратурата, но не само че не са спазени исканията на съда при създаването на новия обвинителен акт, а са допуснати и нови грешки, категорични са адвокатите.

Припомняме, че в началото на май прокуратурата за втори път внесе в спецсъда делото срещу Ганчев и останалите 9 души. Половин месец по-късно беше и първото заседание, на което обаче съдията не даде ход на делото заради множество процедурни пречки, сред които и фактът, че нито един от подсъдимите не е получил препис от обвинителния акт в законния седемдневен срок.

Делото бе образувано през 2012 година, когато антимафиоти и данъчни нахлуха в офиси на "Литекс Комерс", а спецакцията получи кодовото име "Захар". През 2014 година пък адвокатът на Ганчев поиска или делото да бъде вкарано в съда, или да бъде прекратено заради изтичането на 2-годишния срок от образуването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!