Рецидивистът, наръгал надзирател, го искал за заложник

В Софийския затвор цари организирана анархия

Николаос Цитиридис 27 юли 2015 в 12:10 8665 2

Снимка Никола Ончев/OFFNews

Централен софийски затвор

Само един надзирател е пазил рецидивистите от 12 група на Софийския затвор, в която са осъдени доживот и убийци. Милен Алексов е бил наръган няколко пъти със самоделен нож, като целта е била да бъде взет за заложник на осъдения на 18 години за убийство Костадин Илиев, по прякор Коцето, научи OFFNews от свои източници.  

Вчера надзирателят Алексов подавал багаж през шубера, докато бил единственият, охраняващ 18 затворници по времето за свиждане. Коцето е нападнал надзирателя и му е нанесъл няколко прободни рани, за да избяга от затвора. Отново. 

Илиев вече има опит с това да бяга и убива. През 2008 г. бяга от затвора в Казичене, където излежава 4-годишна присъда. След бягството от там, се прибира в дома си, където убива съпругата си, от която има две деца. 

В края на миналата година също имаше нападение над надзирател, но тогава е било без оръжие, като по тежък инцидент е бил предотвратен, заради бързите реакции на служителите на ГДИН (Главна дирекция "Изпълнение на наказанията").

Бягството от Софийския затвор също не е нещо ново. Миналата година от кв. "Банишора" избягаха убиец и наркотрафикант, от които все още помен няма. За тяхното бягство бяха наказани само няколко надзиратели. 

В Софийския затвор Коцето е на общ режим, въпреки групата, в която е поставен. От източника си, OFFNews научи, че през последните месеци в Софийския затвор цари една организирана анархия - на затворниците са им дадени различни "бонуси" и им се изпълняват различни прищявки, само за да не подават оплаквания към Министерство на правосъдието.

Отскоро затворниците имат разхладителни пръскачки на двора, докато надзирателите ги охраняват на пост без подобни екстри.

Директорът на Софийския затвор, назначен като изпълняващ длъжността от правосъдния министър Христо Иванов, е оставил осъдените да извършват сами ремонти из затвора, което е и предпоставка за изграждането на тайници и други подобни съоръжения. 

Пред OFFNews Йолант Йорданов не пожела да коментира нападението над Милен Алексов, като ни препоръча да се обърнем към пресцентъра на Министерство на правосъдието. На въпроса ни дали и защо са намелели оплакванията на затворници към МП Йорданов каза, че " това се дължи на здрав труд". Попитан дали е заради екстрите, които имат затворници, за да си мълчат, Йорданов каза, че интервю не иска да дава и отново ни прати към пресцентъра на МП. 

Надзирателите са недоволни от неговото управление, като от няколко месеца вече има и протести за съкращенията. За да не се уволни администрацията, намалиха щатни бройки от отделенията. До момента уволнения на надзиратели не е имало. 

В момента между 25-30 надзиратели на смяна в Софийския затвор пазят над 800 престъпници. Понякога броят на охраняваните затворници стига до 1000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!