Промените в НПК влизат в пленарна зала

Ива Оприкова 27 май 2015 в 07:18 4051 0

Снимка БГНЕС

Законодателните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс са точка първа в проекто-програмата за работата на парламента днес.

Поправките имат за цел да повишат ефективността на мерките за неотклонение, с които да се затруднят бягствата от правосъдие, както и да се създадат мерки, които да обезпечават безпрепятственото водене на наказателно производство и неговото своевременно приключване.

В началото на февруари главният прокурор Сотир Цацаров внесе пакет от законодателни промени в НПК, но от правната комисия в НС го определиха като прекалено рестриктивен и предупредиха, че е възможно да се стигне до нарушаване на човешките права. Повечето предложения не бяха приети, а други бяха изменени. Миналата сряда комисията по правни въпроси ги одобри на свое заседание.

Част от законовите промени предвиждат при наложена забрана за напускане на пределите на страната и постановена присъда да се отнема временно личната карта и международния паспорт, така че вероятността да минат през границата да бъде сведена до минимум. На осъдените да се издават заместващи документи.

Депутатите ще трябва да решат и кой може да иска разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства срещу съдия, прокурор или следовател, както и предложението на прокуратурата на хората под домашен арест да може да се поставят гривни за електронно наблюдение.

Втора точка в проектопрограмата на Народното събрание са промени в Закона за митниците, внесени от Министерския съвет.

Депутатите ще трябва да разгледат още промени в Закона за търговския регистър, Закона за устройство на територията и Закона за насърчаване на научните изследвания. Всички тези законопроекти ще се гледат за първи път в пленарна зала от 43-тото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови