Предаваме на Австрия един от обвинените за камиона-ковчег

OFFNews 29 септември 2015 в 20:14 4507 1

Снимка EPA

Българинът Цветан Цветанов, заподозрян по случая с камиона-убиец в град Айзенщат, ще бъде предаден на австрийските власти.

Това реши Окръжният съд в Монтана точно месец след задържането на 32-годишния Цветанов.

Той бе арестуван в родния си град Лом на основание европейска заповед за арест. С нея бе поискана екстрадицията му заради смъртта на 71 бежанци, открити в изоставен хладилен камион на австрийска магистрала в края на август.

От прокуратурата в Айзенщат мъжът е обвинен в три тежки престъпления: умишлено убийство, контрабандно транспортиране на хора и умишлено поставяне обществото на опасност. Ако вината му бъде доказана, той ще излежи присъдата си в страната ни.

Срещу Цветанов е образувано дело и в Специализираната прокуратура в България. То също е за участие в организирана престъпна група, но за пране на пари.

Пред съда мъжът каза, че желае да бъде екстрадиран, за да докаже невинността си. Срокът за обжалване е 5 дни.

"Най-вероятно няма да го обжалваме, което означава, че след изтичане на 5-дневния срок цялото дело ще бъде предадено във Върховна касационна прокуратура и Министерство на правосъдието съответно за изпълнение технически на самото предавана в Австрийската държава", съобщи адвокатът на Цветанов - Светлин Славков.

"Докато умра ще се боря, е така ще се влача, е така, но Цветан няма да бъде затворник и убиец”, каза съпругата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!