Обвиниха двама за смъртта на дете, убито от ток на училищна ограда

OFFNews 03 юли 2015 в 15:30 3191 0

Двама души са обвинени за причиняване на смърт на 11-годишно дете, съобщи държавното обвинение. Ангел загина на оградата на училището в благоевградското село Копривлен, ударен от ток. 

На 19 май преди три години момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото. При прескачане на металната ограда мощен електрически удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.

Към наказателна отговорност са привлечени Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата ел. монтьори в „ЧЕЗ Разпределение България“. На 07.03.2013г. двамата извършили оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - с.Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ - с.Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота.

Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за кабелите-убийци. 

Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови