Невиждана охрана в съда на задържания при банковия обир в Айтос

OFFNews 23 юли 2015 в 18:00 6877 1

Йовита Григорова

Снимка OFFNews

Апелативният прокурор Йовита Григорова

Христо Колев, арестуван за въоръжения банков обир в Айтос през май, остава за постоянно в ареста, реши днес Бургаският апелативен съд.

Цял кордон от служители на съдебна охрана се грижеха днес лицето на 22 – годишният варненец да не бъде заснето от оператори и фотографи.

Колев бе доведен повече от половин час преди заседанието в съдебната зала, главата му бе покрита от служителите с тениска, а плътен кордон го криеше и от очите на репортерите в залата.

На въпрос какво налага тези мерки, охраната на съда поясни, че те са поискани от задържания и ги определиха като нормални. Репортери със солиден стаж в коридорите на съдилищата обаче не си спомниха такива дори при дела за убийства. Такива строги мерки нямаше и при случая, в който арестуван успя да се откъсне от охранителите и да ритне бургаски фоторепортер в лицето.

Иначе, в залата днес стана ясно, че Колев, който първоначално е направил самопризнания, се е отрекъл от тях.

Версиите му се разминавали, като в една той твърдял, че по време на обира в Айтос всъщност е бил в Турция, а после – че цепил дърва с баща си във варненското село Константиново.

Пред съда младежът обясни, че бил „притиснат от психолозите”, които „били в главата му” и „знаели неща, които той не знаел”; че разследващият полицай му диктувал какво да пише и че бил пиян и под въздействието на метаамфетамини. Докато лежал в ареста, обаче, си спомнил всичко.

Христо Колев е арестуван във Варна на 15 юли. В дома, в който е задържан, са намерени и наркотици, за което му е повдигнато отделно обвинение. Обяснил, че саксиите „били на баба му”.

В залата бе споменато и името на възможния негов съучастник – Деян Димитров Тодоров. Прокурор Йовита Григорова не потвърди, че той конкретно е съучастникът, но поясни, че извършителите са най-малко двама.

От държавното обвинение бяха изключително лаконични по темата, с обяснението, че продължават да се извършват следствени действия в цялата страна.

На Христо Колев ще бъде повдигнато обвинение за въоръжен грабеж в особено големи размери, като наказанието за това е 15 до 20 г., доживотен затвор или такъв без право на замяна.

И до момента не е ясно какви доказателства срещу Колев са събрани, защото нито парите, нито оръжието са намерени. Предполага се, че съучастникът също се издирва все още.

Припомняме, че двама маскирани обраха банков клон на „УниКредит Булбанк” в Айтос на 19 май по обяд, като към служителите бе стреляно с автомат. Бяха откраднати малко над 55 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови