Магистрати в НС спорят за промените в Конституцията

OFFNews 30 юни 2015 в 11:39 3267 3

Времената парламентарна комисия за промени в конституцията ще изслуша представители на съдебната власт във връзка с предложения проект за промени в основния закон. 

На комисията ще присъства представител на администрацията на президента, който ще представи позицията на държавния глава, а министърът на правосъдието Христо Иванов ще представи становището на министерството. 

Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, както и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова ще изложат позициите на върховните съдии, прокуратурата и адвокатската гилдия. 

На комисията се очаква да присъстват и представители на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на Инспектората към ВСС. 

Припомняме, че на 26 май управляващите внесоха в деловодството на парламента законопроекта за промени в Конституцията, според който Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, а мандатът на ВСС следва да бъде намален от 5 на 4 години. 

Правосъдният министър пък ще може да участва в заседанията на двете колегии и ще има право на съвещателен глас, гласят още промените. 

Според ВСС обаче те не могат да бъдат гласувани от обикновен парламент. "Промените в Конституцията, които се отнасят до съдебната реформа и преструктурирането на съдебната власт, могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание." Това е становището на мнозинството във Висшия съдебен съвет по проекта за промени в основния закон.

Вчера Върховният административен съд излезе с подобно становище. Според ВАС подготвяните промени в Конституцията могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание. От становището на административния съд стана ясно, че предлаганият законопроект "засяга статута, устройството и правомощията на съдебната власт" и това налага извода, "че подобна ревизия може да бъде осъществена само от Велико Народно Събрание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!