Изборът на председател на САС отново се провали

OFFNews 30 април 2015 в 11:16 3463 3

Изборът на председател на САС отново се провали

Съдия Нели Куцкова отново не събра необходимия брой гласове, за да стане председател на Апелативен съд - София. Членовете на Висшият съдебен съвет гласуваха с 9 гласа "за", 4 "против", а шестива се въздържаха.

С това Куцкова не събра необходимите 13 гласа, за да оглави най-големия Апелативен съд в България, който остава без председател. Първоначално 9 от членовете на Съвета заявиха, че ще подкрепят Куцкова, а други двама признаха, че са гласували за нея, което прави общо 11. 

"Този ВСС е изчерпан. Ето защо хората ще ни тричат скоро". Това каза Камен Иванов, член на ВСС, след проваления избор. 

След това скандално гласуване, в залата се чуха реплики като "да се отложи заседанието", защото нямало смисъл, "да гласуваме явно", "да се разпускаме тогава" и др. Няколко членове на съвета избухнаха в остри изказвания, а Камен Иванов дори каза на останалите в залата "лъжци", съобщава "Правен свят".

Много ме боли от цялостната несправедливост към съдиите, както и затова че излязохме виновни за всички нещастия в държавата. Част от съдиите допринесоха затова, но е несправедливо спрямо всички съвестни магистрати. Те не заслужават да бъдат охулвани така, каза съдия Куцкова пред членовете на ВСС преди да бъде проведено гласуването, цитирана от БГНЕС.

Пред магистратите Куцкова каза, че в Софийския градски съд, напоследък се наблюдава струя свеж въздух.

"Председателят на Апелативния съд е длъжен да следи какво се случва в района. За целта трябва да се поддържа по-тесен контакт с районните съдилища и да се следи за проблемите в тях", каза още кандидатът за председател на САС. Що се отнася до разрешаване на проблема с натовареността на съдиите, Куцкова заяви, че ще поиска допълнителни щатни бройки. Според нея най-натоварени са търговските дела и делата по несъстоятелност затова трябва да се провери как се разпределяни делата досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!