Заместничката на Владимира Янева в СГС Петя Крънчева подава оставка

OFFNews 20 юли 2015 в 09:43 3854 3

Съдия Петя Крънчева подава оставка като зам.-председател на Софийския градски съд.

Съдия Крънчева ще я депозира днес пред Висшия съдебен съвет, съобщи пресцентърът на съда.

Имената на Владимира Янева и двете й заместнички - Петя Крънчева и Богдана Желявска - бяха замесени в скандалите за манипулиране на делата в съда. През март, след отстраняването на Янева, Желявска подаде оставка и така от старото ръководството на съда остана само Крънчева.

Именно Крънчева бе избрана за съдия по делото срещу Янева чрез системата за случаен подбор, но си направи отвод. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС.

Поредицата от скандали в СГС започна в края на ноември заради нарушения на случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере". Последвалите проверки установиха нарушения на случайния подбор по двете дела, липса на контрол над мрежовите системи на съда, заради което е било възможно недобросъвестно да бъдат източени деловодните програми на СГС.

В началото на януари членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев внесе отворени предложения за започване на дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска, но нито един от колегите му не се подписа под тях. Дисциплинарни производства бяха образувани на 26 февруари, след като правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов внесоха предложения за дисциплинарни дела срещу Янева и Желявска, а съдия Панов призова заместниците на Янева да подадат оставки, ако имат почтеност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!