ВКС отмени оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

Ивайло Анев 27 май 2015 в 18:10 6363 2

Снимка БГНЕС, Архив

Евелин Банев-Брендо

Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Софийския апелативен съд.

Осъденият на 20 г. затвор за наркотрафик в Италия Брендо бе върнат у нас, за да бъде съден участие в организирана престъпна група и за пране на 21 млн. лв.

По този процес той първоначално бе осъден на 7 години и половина, но на 11 юли миналата година бе оправдан от апелативния съд. Заедно с него подсъдими бяха бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, както и Симо Карайчев, който е брат на Банев. Те също бяха оправдани.

Прокуратурата обаче протестира решението и сега върховните магистрати решиха, че по делото са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Затова и то се връща в Софийския апелативен съд за разглеждане от нов състав.

"При новото разглеждане на делото въззивният съд следва да проследи внимателно рамките на фактическото обвинение, повдигнато с обвинителния акт и неговата доказателствена обезпеченост", се казва в решението на Върховния касационен съд.

След оправдателната присъда Евелин Банев-Брендо е с най-леката мярка за неотклонение подписка, но със забрана да напуска страната. Въпреки това никой не знае къде е той, а властите не го издирват, защото няма такова искане.

Делото срещу Брендо, Дишлева, Добринова и Карайчева започна още през 2007 г. През юни 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна Банев за виновен и му постанови присъда от седем години и половина затвор, а останалите трима подсъдими получиха тригодишни условни присъди.

За едното от обвиненията, а именно "пране на пари", Брендо може да получи затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лв. Наказанието за другото обвинение срещу Банев - участие в организирана престъпна група, е лишаване от свобода от 3 до 8 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!