БХК: Няма случай полицай да е спрял колега насилник в ареста

OFFNews 29 юли 2015 в 14:40 4210 12

Полицаите бият повече задържаните непълнолетни и роми в сравнение с попадналите зад решетките възрастни. Това съобщиха от Български хелзински комитет при представяне на най-мащабното изследване на БХК за полицейско насилие, проведено в 29 места за лишаване от свобода. Анкетирани са 1691 затворници.

27,6% от всички интервюирани са били жертва на физическо насилие при арестуване или при отвеждането им в полицейско управление или и в двата случая. Още по-висок е делът на жертвите спрямо тези, лишени от свобода, които са били арестувани – 32,8%. 21,8% от респондентите (354 лица), които са отвеждани в полицейско управление (1 621 лица), са били жертва на физическо насилие по време на разпит с цел изтръгване на показания. 15,5% от интервюираните (220 лица), които са били арестувани (1 419 лица), са жертви на физическо насилие в момента на залавянето им.

В повечето от случаите – при арест и в полицейското управление – насилените лица са били с белезници, като в част от тези случаи белезниците са използвани и като средство за малтретиране. Не е регистриран нито един случай, в който полицай да е отреагирал в опит да възпре насилие над задържани лица от страна на други полицейски служители.

Докато в някои случаи по време на задържане законът допуска употреба на сила, вътре в полицейското управление това е абсолютно недопустимо и е грубо нарушение както на Закона за МВР, така и на Наказателния кодекс. В голяма част от случаите насилието, на което се подлагат задържаните, може да бъде квалифицирано като изтезание.
Реакция спрямо насилието от страна на полицейските служители е регистрирана сред медицинските лица в местата за задържане, линейките на Бърза помощ и болниците, в които са отвеждани пострадалите. Медицинските служители се възмущават, възпрепятстват или реагират на такова насилие, но в повечето случаи не регистрират инцидентите в официален документ.

Близо 34% или общо 568 от анкетираните затворници споделят, че достъпът им до адвокатска помощ е бил неадекватен по време на досъдебното производство. Изследването разкрива ключовата роля на адвоката в предотвратяване на насилието над задържаните в полицейското управление. Делът на тези, които са били обект на насилие вътре в полицейските управления и са имали адвокат е с 13,3 (процентни) пункта по-нисък от дела на тези, които са били обект на насилие, но не са имали адвокат по време на досъдебното производство.

Подобна е ситуацията и при случаите на насилие над задържани лица в следствен арест.

Чуждите граждани стоят в ареста най-много

Чуждите граждани са тези, които най-често свидетелстват за полицейско насилие при арестуването им – 27,3%. Прави впечатление високият дял (80%) на чуждестранните граждани, които са били задържани през цялото време на досъдебното производство в сравнение с останалите респонденти: етнически турци – 53,6%, българи – 53,3%, и роми – 49,8%.

Ромите най-често свидетели на насилие

Ромите са тези, които най-често стават жертви на физическо насилие при задържане вътре в полицейското управление – 27.2%, като разликата с останалите етнически групи е значителна: българи – 16,6%, етнически турци – 15,5% и чужденци - 14.7%.

Ромите са и с най-висок процент – 10%, спрямо останалите етнически групи, които са ставали свидетели на физическо насилие върху други задържани в полицейските управления. 

Всичко влиза в употреба

Според доклада на БХК полицията използва папки, закачалки, колани, ключове, кабели, одеяла, тръби и още ред предмети, освен елктрошокови палки, при проявите на насилие. 

Сред методите на униформените пък са връзване за стол/парно/метална тръба, давене, провисване, притискане към бюро, разпъване, душене, влачене и стъпване по гърдите/корема, освен познатите шамари, юмруци и ритници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!