Адвокати: Ние сме гарант за съдебната реформа

Правят сайт с абсурдни съдийски актове

Владислава Тричкова 03 юли 2015 в 15:45 4491 0

"Обществото бавно и полека узрява за промени в основния закон." Това заяви адвокат Стоян Желев - член на Висшия адвокатски съвет (ВАС), по време на дискусия, организирана от Асоциацията на младите адвокати и Софийският адвокатски съвет. 

Основната тема на срещата бе "Адвокатурата - необходимият гарант за реформите в съдебната система". По време на дискусията, на която присъстваха десетки адвокати, бе засегната и темата за предложените промени в Конституцията. 

"ВАС излезе със становище, с което изразява принципна подкрепа за изменение на Конституцията", заяви адвокат Марио Топчийски - член на ВАС. Той обаче е категоричен, че въпреки факта, че Висшият адвокатски съвет е съгласен с по-голямата част от предлаганите промени, има и такива, за които категорично e против. Такова, например, е предложението главният съдебен инспектор да има най-малко 10 години съдийски стаж. Според членовете на ВАС стажът трябва да е "юридически", а не "съдийски". От становището на Висшия адвокатски съвет става ясно, че той подкрепя идеята мандатът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде намален от 5 на 4 години, но според тях промяна в мандата може да мине само на Велико Народно събрание. 

Зад идеята мандатът на членовете на ВСС да се намали застават всички адвокати. 

Според адвокат Желев "25 години минават и ние вече се сблъскваме с информационния век". Именно заради това "неща, регламентирани от основния закон, спъват нормални неща от живота и следва те да бъдат поправени или подменени". Адвокатът е на мнение, че предложените промени са малка, но сигурна крачка напред.

"Промените внесени на 26 май 2015 година отговарят на интересите и на адвокатурата, и на цялото българско общество", смята адвокат Любомир Талев, докторант по "Конституционно право" в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

Общото мнение на гилдията е, че съдебната реформа е необходима, предложенията за промяна на Конституцията са добри, но не и достатъчни. 

Ето кои, според адвокатите, са основните ни проблеми днес: 

"Основният проблем е във върха на съдебната ни система", смята адвокат Светлозар Николов. Петромир Кънчев подкрепи своя колега, като заяви, че "трябва да се вкара малко ред във фигурата на главния прокурор", тъй като в сегашните предложения липсват мерки, свързани с прокуратурата, а това е "най-слабото звено", коментира юристът. "Другите двама големи нямат толкова недосегаемост, колкото главният прокурор, защото всички са му подчинени по вертикала."

Неравномерната натовареност на магистратите, неспазването на процесуалните срокове за движение на делата, безотчетност и липса на мотивация от страна на членовете на Висшия съдебен съвет също са част от проблемите ни, коментират адвокатите. 

Адвокат Минчо Спасов смята, че проблемът с ненаказаността на съдиите също е от особено значение. Според него е неправилно да няма последици за съдиите, ако отменят тяхно решение. Спасов даде пример с други държави, където, ако едно решение бъде отменено на по-горна инстанция, то горната инстанция прави забележка, а ако нарушението е голямо, следва дисциплинарно наказание. 

Системата за случайно разпределение на делата всъщност не е чак толкова случайна, смятат адвокатите от "Гражданска инициатива "Справедливост". Обикновено с публична процедура се избира съдия-докладчик по делото, а той си избира останалите членове и "си ги води като вагонче". Така всъщност става ясно, че избраният е един, а другите двама са назначени.

Адвокатите искат в предложенията за промяна в основния закон да съществуват и механизми, чрез които да се наблюдава дали един съдия е безпристрастен, дали взима решенията в срок, дали си прави отвод, когато адвокатът поиска това и т.н.  

Според адвокат Желев проблемът се заражда на много по-начален етап, а именно още от образованието на днешните юристи. Това, което е случва днес, е резултат от лошото образование, от мисленето, че тази професия трябва да те направи богат, от корупцията, коментира Желев. "Преди казвах така и така ще излезе това дело и в 70% от случаите познавах, а сега и 7% не мога." 

"Не е нужно да викаме Маковей, за да ни каже, че проблемът е в тези, които взимат решения. Не всеки може да е съдия, затова трябва да работят съвестно", продължава той и твърдо застава зад предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за единен държавен изпит по право във всичките 11 правни факултета в страната.

Николов и Кънчев имат обща идея - да създадат сайт, в който да се публикуват "абсурдни съдийски актове", за да може накрая да се види "еди кой си съдия как е правораздал". Останалите адвокати в залата подкрепиха това решение.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!