FIFA: Блатер, Платини и Валке вън от футбола за 90 дни

OFFNews 08 октомври 2015 в 14:32 3085 0

Снимка Reuters

FIFA временно отстрани президента си Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, предаде Би Би Си.

Бившият вицепрезидент и кандидат за президентския пост във ФИФА Чун Мон-джун получи 6-годишна забрана да участва в управлението и глоба от 100 000 швейцарски франка.

Решенията за наказанията бяха взети окончателно днес от комитета по етика на федерацията, която управлява световния футбол.

Блатер, Валке и президентът на УЕФА Мишел Платини са разследвани по обвинения в корупция.

"В основата на тези решения стоят разследванията, които се провеждат в момента", се казва в изявление.

Тримата временно нямат право да се занимават с каквато и да е дейност, свързана с футбола.

Самите те отричат да са извършили престъпление.

На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини през 2011 г. за консултантска дейност, според когото заплащането е било законно.

Швейцарецът е обвиняван, че е продавал на занижена цена ТВ правата за мачовете от Световните първенства.

Валке, който е смятан за един от най-доверените хора на президента на ФИФА, беше отстранен от поста в началото на септември. За него се твърди, че е участвал в нелегални схеми за препродажба на билети за Мондиала в Бразилия през миналата година.

Причина за санкцията срещу Мон-джун пък е разследването за финансовата подкрепа, която той е обещал на Изпълнителния комитет на ФИФА. През 2010 година той се е свързал с членове на Изпълкома и е обещал да вложи 777 милиона щатски долара за развитие на фтбола, ако родната му Република Корея получи правото да бъде домакин на Световното първенство през 2022 година. Комитетът по етика разгледа тази ситуация като конфликт на интереси, който може да се сравнява с купуване на гласове.

На 29 май на конгрес на ФИФА Блатер беше преизбран за пореден мандат, на само четири дни по-късно обяви, че подава оставка на фона на корупционните скандали. Изпълнителният комитет на ФИФА реши на 20 юли, че новите избори за президент ще се проведат на 26 февруари 2016 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови