CLасика: Реванш след 18 години чакане (видео)

Деян Спасов 24 февруари 2015 в 18:45 6935 0

Ювентус и Борусия Дортмунд се изправят тази вечер в 1/8-финал от елиминационната фаза на Шампионската лига. Двубоят е на "Juventus Stadium" в Торино от 21:45 часа, а двата тима не са се срещали от цели 18 години. Последният им мач обаче ще се помни още дълго от феновете и на двата отбора. 

Денят е 28 май 1997 година, мястото - "Олимпиащадион" в Мюнхен. Италианците, водени от Марчело Липи, идват в Германия като актуален шампион (1-1 и 4-2 при дузпите с Аякс на "Олимпико" в Рим), докато Борусия Дортмунд играе в едва първия си финал в турнира.

Преди финалния мач преди почти 18 години Ювентус се справя на 1/2 финалите отново с легендарния Аякс с общ резултат 6-2. В състава на "старата госпожа" блестят имената на Дидие Дешан, Зинедин Зидан и младия Алесандро Дел Пиеро. Последната стъпка преди титлата обаче този път се оказва коварна.


Мачът започва равностойно, преди "жълто-черните" на Отмар Хицфелд да нанесат своя клиничен удар между 29-ата и 34-ата минута, когато бележат два бързи гола дело на Карлхайнц Ридле.



Ювентус успява да намали резултата в 64-ата минута, чрез Алесандро Дел Пиеро, който вкарва хубав гол с пета, превърнал се по-късно в негова запазена марка. "Бианконерите" вдигат глава и обратът сякаш изглежда възможен. 

Точно седем минути след това обаче идва мигът на младокът Ларс Рикен. 21-годишният футболист влиза в игра като резерва в 70-ата минута и едва 17 секунди по-късно с първото си докосване в мача успява да прехвърли Анджело Перуци и да оформи крайното 3-1. Първата титла от Шампионската лига в историята на Борусия е факт, а голът на Рикен влиза в златната колекция на най-красивите попадения в турнира. 



С победата срещу Ювентус на финала на Шампионската лига през 1997 г. Борусия Дортмунд постига това, което не успява да направи четири години по-рано. Мачът на "Олимпиащадион" в Мюнхен е реванш за финала за Купата на УЕФА през 1993 г, който дортмундци губят от италианския тим с общ резултат 1-6 от двете срещи.

Днес 18 години по-късно сблъсъкът продължава, но този път Ювентус ще търси своя безценен реванш. 




1997 (May 28) Borussia Dortmund (Germany) 3... by sp1873

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови