УЕФА все пак няма да бойкотира изборите за президент на ФИФА

Хората на Платини няма да подкрепят Блатер

Ивайло Анев 28 май 2015 в 17:26 2778 0

Президентите на УЕФА Мишел Платини и ФИФА Сеп Блатер

След като вчера УЕФА призова членуващите във ФИФА национални асоциации да бойкотират предстоящите в петък избори за президент на световната централа, днес европейската организация обяви, че все пак нейните членове ще писъстват на избора.

Снощи с декларация УЕФА пряко разкритикува ФИФА и определи централата като "система, която ако не бъде спряна, в крайна сметка ще убие футбола".

Причина за критиките е скандалът с арестите на 14 ръководители на световната организация заради корупция.

Днес от УЕФА са решили да присъстват на форума в Цюрих, но ще гласуват против президента на федерацията Сеп Блатер. Представителите на европейския футбол ще подкрепят принца на Йордания Али бин Ал-Хусейн, който е единствен опонент на Блатер.

"Ние сме изцяло за смяна на върха във ФИФА и на конгреса в петък ще се борим затова", обяви президентът на германския футболен съюз Волфганг Нийрсбах във функцията си на член на изпълнителния комитет на УЕФА.

Президентът на УЕФА Мишел Платини пък заяви, че се е видял с Блатер днес и е поискал той да си подаде оставката. 79-годишният швейцарец, който гони пети пореден мандат начело на ФИФА, обаче отказал.

Платини вярва, че принцът на Йордания може да спечели изборите, въпреки че призна, че Европа е малцинство в опозиция.

"Ако г-н Блатер спечели, УЕФА ще се събере на среща в Берлин и ще обсъдим какви ще са бъдещите ни отношения с ФИФА", заяви Платини. Той не изключва членове на УЕФА да бойкотират изпълнителния комитет на ФИФА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови