След арестите: Англия може да е домакин на Световното по футбол през 2018-та

OFFNews 27 май 2015 в 13:17 5577 6

Отборът на Англия със световната титла по футбол през 1966 г., когато британците за пръв и последен път бяха домакини на СП

След като днес в Цюрих бяха задържани няколко високопоставени служители на Международната футболна федерация (FIFA), разговорите за домакинство на Световните първенства по футбол през 2018-та и 2022-ра г. може да бъдат възобновени.

Според британския "Independent" Англия е най-големият фаворит за домакинство на Световното през 2018-та г. В момента Русия официало е държавата с тези права, но въпросителните около арестите остават.

Ако стане ясно, че Русия и Катар (домакин на СП за 2022) са спечелили тези си права неправомерно, е съвсем възможно държавите-домакини да бъдат сменени преждевременно.

Най-голям претендент за домакинството на Катар през 2022 са Съединените американски щати и Австралия.

Един от арестуваните днес служители на FIFA е вицепрезидентът на асоциацията Джефри Уеб.

В изявление днес швейцарската федерална служба по правосъдието обяви, че американските власти подозират високопоставените служители в получаването на подкупи в размер над 100 млн. долара от началото на 90-те години досега. Престъпленията били договорени и подготвени в САЩ, а за получаването на парите са били използвани сметки в банки на територията на САЩ. Обвиненията са подкрепени от разследване на ФБР.

Според разследването заподозрените – представители на спортни медии и фирми, свързани със спорта – са били въвлечени в схеми за незаконни плащания на футболни функционери – делегати на ФИФА и членове на нейни организации. В замяна те са получили права за медийното излъчване, маркетинга и спонсорството във връзка с футболни турнири в Латинска Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови