САЩ - раят за пенсиониране на футболни легенди

Деян Спасов 07 юли 2015 в 16:30 9635 0

Вия, Кака, Лампард, Джерард, Пирло - легенди, които избраха американския MLS

„Major League Soccer“ – MLS е професионалната футболна лига на САЩ и Канада. Първенството се състои от 20 отбора, 17 от САЩ и 3 от Канада. Този сезон MLS започна през март и ще завърши през октомври.

Лигата е открита през не толкова далечната 1993 г. като допълнение на успешната кандидатура на САЩ за Световното първенство през 1994 г.

Футболът не е толкова популярен в страната като бейзбола, баскетбола и хокея, но популярността му из футболните среди нараства с всеки изминал ден или по-точно с всеки изминал трансфер.

Вече доста футболни легенди избират Съединените американски щати за някои от последните години от кариерите си. Основната причина разбира се е финансовите възможности на отборите, които им предлагат солидни заплати за възрастта им. Друга причина е желанието на някои големи имена да помогнат за развитието на "сокъра" в САЩ, познат в страната от едва по-малко от четвърт век. В настоящия сезон на MLS участие ще вземат футболисти като Давид Вия, Кака, Франк Лампард, Стивън Джерард и Андреа Пирло.


Давид Вия (33 г.) стана част от отбора на Ню Йорк Сити през 2014 година, като прекара голяма част от сезона под наем в Мелбърн Сити. Нападателят е трикратен носител на Купата на Испания, трикратен Шампион на Испания, носител на Шампионската лига с Барселона, както и Европейски и Световен шампион с националния тим.

Кака (33 г.) се присъедини към американското първенство също през миналата година, като собственост на Орландо Сити. Голяма част от миналия сезон обаче бразилецът прекара в родния Сао Пауло, но наемът му изтече, така че той отново ще играе в MLS. Кака е Шампион на Испания с Реал Мадрид, Шампион на Италия с Милан, както и носител на Шампионска лига и Суперкупата на Европа с „росонерите“. С националния отбор на Бразилия плеймейкърът спечели Световното първенство през 2002 г.

На 24 юли 2014 години, Ню Йорк Сити привлече друго много голямо име – Франк Лампард (37 г.), който беше свободен агент по това време. Легендарният английски халф прекара сезона под наем в Манчестър Сити, но сега отново ще е в редиците на Ню Йорк Сити. Дългогодишният лидер на Челси е трикратен Шампион на Англия, четирикратен носител на Купата на ФА, двукратен носител на Купата на Лигата, както и шампион от Лига Европа и Шампионската лига в две последователни години.

На 7 януари 2015 г. Лос Анджелис Галакси откупи правата на бившия капитан на Ливърпул Стивън Джерард (35 г.). Халфът вече се включи в редиците на Галакси след края на сезона с Ливърпул в Премиър Лийг. Англичанинът е двукратен носител на Купата на ФА, трикратен носител на Купата на Лигата, двукратен носител на Суперкупата на Европа, както и шампион от Купата на УЕФА от 2001 г. Той е капитанът извел Ливърпул до паметната титла от Шампионската лига във финала в Истанбул през 2005 г.

Името на Андреа Пирло (36 г.) сякаш говори само за себе си. Преди няколко дни той беше обявен като поредната легенда станала част от Ню Йорк Космос. Халфът е общо шесткратен Шампион на Италия с Милан и Ювентус., двукратен носител на Купата на Италия, двукратен носител на Шампионска лига, двукратен носител на Суперкупата на Европа, както и Световен шампион с Италия от 2006 година.

Няма как да не споменем една от най-големите реклами за MLS, а именно почти 100-те мача на Дейвид Бекъм в петте му години в дотогава на никому неизвестния ЛА Галакси. Бекъм сякаш проправи пътя на „рая“ за тази генерация легенди.

Изненадващо или не „кралят на футбола“ Пеле всъщност е чуждестранният футболист от подобен ранг „въвел“ модата за „пенсиониране“ в MLS. На 35-годишна възраст бразилецът става част от Ню Йорк Космос през 1975 г. и изкарва там две години. По-късно в Космос играят и Франц Бекенбауер и Йохан Неескенс. Днес тима играе във втората дивизия на САЩ, като се бори за влизане в MLS.

Имаме и български представител с основни заслуги в популяризирането на „сокъра“ в САЩ и това е не кой да е, ами историческата 8-мица Христо Стоичков. През 2000 г. на 34 години Камата се присъединява към Чикаго Файър, където прекарва две години, а впоследствие играе и в ДС Юнайтед. След него и други български футболисти пробват късмета си в Щатите (Калин Банков, Галин Иванов, Стефан Димитров, Георги Христов).

Други известни имена, които са били или са част от MLS:

Райс М‘боли (Алжир; отбор – Филаделфия), бивш вратар на ЦСКА
Тим Кейхил (Австралия; отбор - Ню Йорк 2012-2014 г.)
Джермейн Дефо (Англия; отбор – Торонто)
Найджъл Рио Кокър (Англия; отбори – Ванкувър,Чивас, Монреал)
Лиам Риджуел (Англия; отбор – Портланд)
Юри Джоркаеф (Франция; отбор – Метро Старс/Ню Йорк 2005-2006 г.)
Тиери Анри (Франция; отбор – Ню Йорк 2010-2014 г.)
Пеги Люндула (Франция; отбор – Ню Йорк)
Микел Силвестър (Франция; отбор – Портланд 2013 г.)
Алесандро Неста (Италия; отбор – Монреал 2012-2013 г.)
Марко Ди Вайо (Италия; отбор – Монреал 2012-2014 г.)
Себастиан Джовинко (Италия; отбор – Торонто)
Роби Кийн (Ейре; отбор – ЛА Галакси)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови