МВР разследва черно тото във футбола ни

OFFNews 10 декември 2014 в 15:33 4972 1

МВР започна разследване за манипулирани мачове и нелегални залози в българския футбол. Акцията е по сигнал на БФС в координация с УЕФА. Разпитите се провеждат в ГД "Национална полиция". Сред привиканите са футболисти, ръководители и съдии. От министерството са потвърдили за акцията.

Повечето проверявани играчи са били състезатели, или още играят в отбора на Локо Пловдив за периода, когато собственик на "смърфовете" беше Константин Динев. МВР не назова конкретни имена. Пред "Блиц" халфът на Локомотив (София) съобщи, че привикани да дават покания са били той, Александър Тунчев, който днес е звезда на ЦСКА и голмайсторът Мартин Камбуров, в момента капитан на пловдивския Локомотив.

Според публикации в медиите, разпитани са още вратарят на Локо (Пд) Йордан Господинов. Сред привиканите бил и Йордан Тодоров, който пък сега се подвизава с екипа на Локомотив - София. 

Според непотвърдена все още информация, разследващите притежавали запис, в която се чувало как Мартин Камбуров говори с брат си за футболни залози. Пак според мълвата – братът на Мартин притежавал букмейкърски пункт. Освен Камбуров и Господинов, на разпит е привикан и съотборникът им  в Локо Пловдив Георги Вълчев, дошъл от бившия "Любимец", както и сегашният халф на Локо София Иво Иванов, който преди това играеше също за "Любимец". Той беше и първият, който излезе от следствието и заяви пред "Блиц": „Какво да кажа. Бях привикан и ме разпитваха дали имам информация и дали съм участвал в уредени мачове и манипулиране на резултати. Нямам притеснения, не съм участвал. Разбрах че акцията е мащабна, викат играчи от много отбори. Вътре са Тунчев и Камбуров, но не съм видял съдии. Повече нищо не мога да кажа понеже тече разследване. Аз притеснения нямам”.

Очаква се заради огромния скандал да бъдат призовани и футболни босове, като вероятно първият от тях ще е доскорошният шеф на Локомотив Пловдив Константин Динев. Само преди малко повече от месец Дисциплинарната комисия на БФС глоби с 10 000 лева новака в А група "Марек" заради съмнение в участие в уредени мачове. Санкцията беше наложена, след като постъпи сигнал от УЕФА.

През лятото пък организацията "Федербет", която защитава интересите на букмейкърите, обяви, че тринадесет мача с българско участие през изминалия сезон, включително на "Левски", ЦСКА и пловдивските "Ботев" и "Локомотив", са били манипулирани. С най-много съмнителни мачове според този доклад бяха изпадналите от елита "Нефтохимик", "Пирин" (Гоце Делчев) и "Любимец", припомни ГОНГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови