Кралев иска нов закон за спорта още през 2015 година

OFFNews 27 ноември 2014 в 21:30 2546 0

"Трябва още през следващата година да бъде приет нов закон за спорта, което ще ни приближи максимално до най-елитните държави в тази сфера".

Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна.

Той обясни, че в новия закон ще залегне различна система за финансиране на спортните организации, като освен това ще бъдат регламентирани задълженията на общините да развиват масовия спорт и да отделят по-голяма част от бюджетите си за него.

Министерството от своя страна ще има за цел да финансира централите и клубовете, които развиват детско-юношеския спорт.

"Здравето на нацията е по-важно от всичко друго. Масово младежите до 30 г. страдат от тежки, нетипични за възрастта им болести. Затова политиката на Министерството на младежта и спорта ще се преориентира от високото спортно майсторство към масовия спорт", каза Красен Кралев.

Той допълни, че ангажиментът на федерациите ще бъде подготовката и участията в състезания на елитните състезатели. Ще спре финансирането на "кухите" клубове без дейност и спортни постижения.

"Така след 6 до 10 години ще върнем българския спорт там, където му беше мястото преди 20 г.", прогнозира министър Кралев.

Той обясни, че лесно ще бъдат подбирани таланти за представителните отбори, ако се поддържат масови занимания със спорт сред младежите, както и интереса на тийнейджърите към физическата активност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови