Капитанът на Лудогорец е изтичал повече километри от всички футболисти в ШЛ

Деян Спасов 24 октомври 2014 в 16:10 7640 3

Снимка: uefa.com

Със своите пробягани над 41 км. в трите си мача дотук дефанзивният халф и капитан на Лудогорец Светослав Дяков е №1 в класацията на uefa.com за покрит периметър от футболистите в Шампионската лига.

Освен с водача Дяков, българският шампион Лудогорец може да се похвали с общо 5 футболисти в топ 15 на ранглистата.

Снимка: uefa.com

Четвърто място заема голмайсторът от срещата с Базел - левият бек Йордан Минев. Шести е десният защитник на разградчани Жуниор Кайсара. На девета позиция е Марселиньо, а елитната петица допълва централният нападател на тима Роман Безяк с петнадесето място.

За сравнение професионалисти от ранга на Шаби Алонсо (Байерн Мюнхен), Стивън Джерард (Ливърпул), Яя Туре (Манчестър Сити) и Франсеск Фабрегас (Челси) са съответно под номер 17, 27, 48 и 59 в класацията на УЕФА и са далеч по показатели от футболистите на родния представител в турнира.

Повод за гордост е и фактът, че Лудогорец е отборът, пробягал общо най-много метри в третия кръг на Шампионската лига.

Статистиката сочи, че при победата над Базел с 1-0 възпитаниците на Георги Дерменджиев са изтичали впечатляващите 160 726 метра.

За изчисленията си УЕФА използва системата "Матрикс",
разработена от италианската компания "Делтатре". "Матрикс" пресмята пробяганите метри, както и още много други статистически данни чрез голям брой камери, разположени навсякъде около терена. В последствие се прави фина видео обработка и анализ на позицията на всеки един футболист във всяка една секунда от двубоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!