Как българин изкачи Айфеловата кула и спечели сребърен медал

OFFNews 21 март 2015 в 14:04 8583 0

Кирил Николов - Дизела

Екстремният бегач Кирил Николов-Дизела завърши втори в изкачването на Айфеловата кула ("La Verticale de la Tour Eiffel"), съобщи неговата фен страница във Фейсбук.

Участниците трябваше да преодолеят 279 метра до върха на легендарната кула, един от символите на Европа.



Българинът се е представил впечатляващо и е стигнал до подиума на любопитното състезание в Париж, грабвайки сребърния приз.

Николов е пробягал маршрута до върха за 8:12 мин и в един момент от състезанието е заемал първото място. След това обаче е бил изпреварен от Пьотр Лободжинзки. Полякът, който е водач в Световната купа по скоростно изкачване на сгради, се е справил с всичките 1665 стълби за 7:50,93 мин.


Надпреварата се провежда за първи път. В нея са се впуснали 41 професионални бегачи на дълги разстояния от 15 страни (33 мъже и 8 жени), подбрани от международни експерти. Заедно с тях са стартирали и 20 любители, изтеглени на лотариен принцип.

Трети се е класирал планинският бегач Бернард Дематеис.

Родният представител Кирил Николов - Дизела е сребърен медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. и единственият български планински бегач, покорил за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!