Йорданка Фандъкова даде старт на Софийския маратон (снимки)

OFFNews 04 октомври 2015 в 11:56 2831 1

Снимка: Сергей Антонов

Йорданка Фандъкова даде старт на 32-ия Софийски маратон. Инициативата е част от годишната програма на кампанията „София - Eвропейска столица на спорта 2018“.

Кметът на София обяви началото на бягането за колоната ентусиазирани състезатели, която тръгна от Националния стадион Васил Левски.

В 32-то издание на едно от най-големите и спортни събития в България участват рекордните 310 състезатели в класическата дистанция от 42,195 км и общо над 2000 души във всички дистанции. Сред тях са и бегачи от Етиопия, Кения, Уганда и Мароко.

"Виждам, че нямате търпения да дадем старта на 32-рия маратон. Ще ви припомня, че миналата година точно по това време открихме 31-вия маратон и се борихме София да бъде призната за Европейска столица на спорта 2018 г. Получихме, че вече София е Европейска столица на спорта", заяви Фандъкова. Тя също благодари на всички, които са подкрепили тази инициатива.

Сред специалните гости бяха Елен Герджиков, председател на инициативния комитет за „София – европейска столица на спорта” и кандидат за общински съветник, Красен Кралев - министър на спорта, легендарната Стефка Костадинова и Дончо Барбалов - зам. кмет на Столична община. 

"Искам да благодаря на кмета Фандъкова и на целия екип на Столична община, които успяха през годините да запазят един от символите на София – Софийския маратон. Много години съм бил част от света на дългото бягане и знам, че това е много сложен спорт и за да го практикуваш се иска изключителна воля, изключителна сила, концентрация и упоритост. Дългото бягане е философия и начин на живот. Вярно е, че в маратона има един победител, но най-важното е да завършиш това състезание. Всеки един завършил дистанцията от 42,195 км е победил себе си", заяви от своя страна министър Красен Кралев при откриването.

Маршрутът на маратона е: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" пред националния стадион „Васил Левски" по северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. „Проф. Фритьоф Нансен, наляво по южната лента на бул. „Патриарх Евтимий", наляво по източното пътно платно на бул. „Витоша", надясно по ул. „Бяла черква" до бул. „П.Ю.Тодоров", обратно по ул. „Бяла черква", бул. „Петко Каравелов", южното платно на бул. „България", югоизточното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до Национален стадион „Васил Левски", където е финалът, съобщиха от Столична община.

Както OFFNews вече съобщи движението и паркирането в голяма част от центъра на София е ограничено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови