България е първа по допинг в ЕС

Ивайло Анев 14 април 2015 в 12:36 3767 3

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев

България е на първо място в Европа по употреба на съдържащи допинг хранителни добавки.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация.

Това става ясно по-малко от месец след като 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест.

Министърът призна, че това ни поставя до страните като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите. Той обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга. Според него това касаело най-вече професионалния спорт.

„Искаме обаче да обърнем внимание и на аматьорски центрове и фитнес залите. Според официални данни България е на първо място по употреба на съдържащи забранени вещества стимуланти във фитнес залите”, отчете Кралев.

Според министър Кралев често пъти всичко зависело от производителите на добавките. "Има такива, които спазват рецептурите и законодателството, но има и такива, които злоупотребяват и използват забранени вещества".

Статистиката му сочи, че минимум 10 уведомления дневно се подавали за съмнителни като съставки стимуланти за спорт и фитнес.

Красен Кралев отрече той като спортуващ министър да взима някакви хранителни добавки. "Не, аз и като професионален спортист не съм ги употребявал. Да, разбира се, че се взимат по необходимост някакви медикаменти, които например стимулират сърдечната дейност", призна той.

"В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат нянакъв видим резултат с тялото си. И за съжаление прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им дават видове анаболи", обясни още министърът на младежта и спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!