Българинът първенец в Европа по употреба на допинг във фитнеса

ОFFNews 22 март 2015 в 10:44 10660 9

България е на първо място в Европа по употреба на забранени и вредни вещества при практикуване на спорт в свободното време- основно във фитнес центровете.

Това заяви спортният министър Красен Кралев в ефира на бТВ, позовавйки се на проучването „Фитнес срещу допинга“ от 2012 г., в който участие са взели над 10 000 души.

2,52 % от всички участници в проучването отговарят, че използват забранени вещества, подобряващи резултатите и външния вид. България е на първо място като 12,6 % от анкетираните заявяват, че използват забранени субстанции. След нас са Унгария – 9,13 % и Португалия – 4,2 %. Най-малко забранени субстанции използват във Великобритания, Холандия и Дания.

Спортният министър подчерта, че замърсените хранителни добавки са сериозен проблем не само за професионалните спортисти, но и за аматьорите, които тренират във фитнес залите.

„Отдавна алармираме, че трябва да се внимава с хранителните добавки, които за съжаление, се намират свободно на пазара и се взимат от млади хора. За да се регламентира използването на забранени вещества във фитнес центровете вече имаме готова Национална стратегия за борба с допинга в спорта”, допълни министърът. 

Той обясни, че стратегията трябва да влезе в Министерски съвет до две седмици, като така ще се създадат правила, които да регламентират предлагането на хранителни добавки с нерегламентиран състав.

Кралев коментира и поредния допинг скандал при българските щангисти. Той заяви, че случилото се носи огромна морална щета върху българския спорт.

„Във вторник или сряда допинг лабораторията ще установи дали дадената от федерацията смес е хомогенна. В този спорт още от времето на Иван Абаджиев е практиката треньорите да решават какви медикаменти и добавки да се вземат, а не лекарите. Тази схема очевадно е грешна, след като през няколко години ги хващат с допинг. Ще излезем от кризата, когато си казваме истината в очите.”

Министърът каза още, че ще се създаде централизиран орган за обществени поръчки, който да изготви списък с доказани и утвърдени компании, от които федерациите да купуват медикаменти и хранителни добавки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews