Бивш шеф на ФИФА разкрил корупционните схеми

Ивайло Анев 28 май 2015 в 16:58 3807 1

Бившият член на изпълкома на ФИФА Чък Блейзър

Един от бившите ръководители на ФИФА - Чък Блейзър, е основният човек, стоящ зад разследването на корупционния скандал в световната футболна централа.

Според световните медии той е станал агент под прикритие, за да спаси себе си от затвора.

До преди няколко години Блейзър е бил един от най-влиятелните хора в световния футбол. Той е ръководил федерацията на САЩ, а заслугата за първия голям договор между американските телевизии и футболната централа е била лично негова. Днес договорът е на стойност 720 млн. долара.

Към този момент той е информатор, който под натиска на ФБР е разкрил много корупционни схеми във ФИФА. Бившият член на Изпълкома на ФИФА е бил разследван и уличен в редица престъпления като укриване на данъци, рекет и пране на пари. За да се спаси от затвора той е сключил с сделка с федералните и е започнал да дава информация срещу бившите си колеги в организацията.

Според информатор от федералното бюро Блейзър е носел микрофон на конференция в Лондон, за да запише други заподозрени.

"Тези хора трябваше да се грижат футболът да бъде честна игра. Трябваше да се грижат за спазването на правилата. Вместо това, те корумпираха световния футбол, грижейки се само за собственото си забогатяване. Министерството на правосъдието е решено да накара виновните да си платят", категорична е Лорета Линч, главен прокурор на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови