Volkswagen крили 4 г., че "еко" колите им изхвърлят отрови много над нормите

Подалият оставка изпълнителен директор вземал 16 млн. евро годишна заплата

OFFNews 28 септември 2015 в 12:20 7830 11

Персоналът на германския автомобилен производител Volkswagen и един от доставчиците му са били предупредени преди 4 години за софтуера, който прикрива истинските нива на изхвърляните вредни емисии, пишат два германски вестника в неделя.

Най-големият производител на автомобили в Европа преживява най-големия скандал в 78-годишната си история, след като призна констатациите от разследване в САЩ, че на дизелови автомобили "Volkswagen" и "Audi" е инсталиран въпросният софтуер.

Редица държави започнаха собствени разследвания, след като компанията призна, че е манипулирала тестовете на автомобилите в САЩ. Общо софтуерът е бил инсталиран на около 11 млн. автомобила, повечето от които са били продадени в Европа.

В. "The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" твърди, че бордът на директорите е получил вътрешен доклад на заседание, който е показал, че още през 2011 г. техниците на VW са били предупредени за нелегалните практики по отношение на прикриването на истинските данни за вредните емисии. Няма обяснение защо нищо не е последвало от това.

Отделно от това, в. "Bild am Sonntag" обяви, че през 2007 г. Bosh предупреждават за възможна незаконна употреба на доставена от тях софтуерна технология. Вестникът не цитира източника си, а от Volkswagen отказаха коментар на информацията с мотива, че се води серозно разследване и че когато има достоверни факти, ще могат да се дадат и отговори на поставените въпроси. 

Говорител на Bosch пък каза, че отношенията с VW са били конфиденциални.

Според "Bild" подалият оставка заради скандала изпълнителен директор Мартин Винтеркорн е поискал да му бъде изплатена оставащата част от заплатата му до края на следващата година, съгласно договора, но бордът не се е съгласил. Изданието отново не цитира източниците си. Винтеркорн е получил 16 млн. евро годишна заплата през миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!