"Spitzenkandidaten" - една година от избора на Жан-Клод Юнкер (видео)

OFFNews 27 май 2015 в 15:15 2809 0

Жан-Клод Юнкер

Преди една година, между 22 и 25 май 2014 г., гражданите на Европейския съюз избираха своите представители в Европейския парламент.

Може да се каже, че на тези избори се проведе първата реална общоевропейска предизборна кампания. Тези избори дадоха шанс на гражданите на ЕС да имат думата за това кой да бъде председател на ЕК.

За първи път основните европейски политически семейства номинираха свои “Spitzenkandidaten” (кандидат за председател), които да дадат човешко лице на техните всеевропейски кампании. За първи път и европейците имаха възможност да наблюдават дебати с тези кандидати. Това отвори нови перспективи пред европейската демокрация.

Една година по-късно главните герои в този процес разказват за изборите в ексклузивни интервюта – Жан-Клод Юнкер (сега председател на ЕК), Мартин Шулц (сега председател на ЕП), Алексис Ципрас (премиер на Гърция) и Ска Келер (евродепутат от групата на Зелените).

Откъде дойде идеята? Имаше ли съпротиви, които трябва да бъдат преодолени? Каква роля изиграха медиите в този процес? Какво означава това за европейските институции и в по-широк смисъл за европейската демокрация и политика? Какво можем да очакваме през 2019 г. и след това?

Всички тези въпроси получават отговори в репортажа на EuroparlTV, посветен на първата годишнина от избирането на новата Европейска комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови